Zátěžovými testy EU zřejmě neprošla skoro pětina bank

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Kontrolami zdraví bank v eurozóně, které letos organizovala Evropská centrální banka (ECB), formálně neprošlo 25 ze 130 prověřovaných institucí. Podle agentury Bloomberg to plyne z návrhu komuniké závěrečných výsledků testů. Nový kapitál bude ale potřebovat jen asi desítka bank, protože zbylé jej sehnaly během roku, řekl agentuře zdroj, který si nepřál být jmenován. Do nedělního zveřejnění výsledků testů se podle něj může konečný součet ještě změnit.

ECB zakládala svá hodnocení na stavu bankovních rozvah ke konci roku 2013. Většina z bank, které testy neprošly, si ale během roku sehnala dodatečný kapitál, a jejich uvedení na seznamu je tak jen „technické“, uvádí Bloomberg. Agentura původně počet těchto banka odhadovala na 19. Ostatní banky budou muset předložit plán dodatečné kapitalizace do dvou týdnů.

Banky dostaly informace o svých výsledcích ve čtvrtek. Do soboty by svá hodnocení měly podepsat. ECB zprávu komentovat odmítla. „ECB nemůže komentovat spekulace ohledně výsledku komplexního hodnocení. Jakékoli vyvozování výsledku zkoušek by bylo před jejich finalizací vysoce spekulativní,“ uvedla ECB.

Prezident ECB Mario Draghi už dříve prohlásil, že některé banky musí při nynějších testech selhat, aby bylo možné prověrky považovat za věrohodné. Dva předchozí evropské zátěžové testy neodhalily problémy ani u bank, které se později potýkaly s potížemi.

Španělská tisková agentura EFE během týdne uvedla, že testy neprošlo nejméně 11 bank. Na seznamu institucí, které musejí doplnit kapitál, jsou podle EFE banky z Itálie, Rakouska, Belgie, Kypru, Portugalska a Řecka.

Euro posiluje

Společná evropská měna před zveřejněním výsledků testů posiluje. Investoři tak na poslední chvíli přehodnocují své pozice, když dosud sázeli především na pokles eura vůči dolarů.

Euro ke konci odpoledne přidávalo téměř 0,2 procenta na 1,2665 USD, a oživilo tak ze čtvrtečního dvoutýdenního minima. Dolar vůči japonskému jenu klesl o 0,10 procenta na 108,12 JPY a jeho index vůči koši šesti měn oslabil stejným tempem. Za celý týden ale dolarový index získává 0,75 procenta.

Kurz eura k dolaru