Zhroucení RBS zavinily chyby manažerů i špatný dohled

RBS

RBS

Zhroucení banky Royal Bank of Scotland (RBS), kterou musela v roce 2008 zachraňovat britská vláda, bylo zaviněno chybami managementu, ale i nedostatečným dohledem ze strany úřadů. Oznámil to britský Úřad pro finanční služby (FSA), který zároveň vyzval k úpravě zákonů, aby se podobné chyby v budoucnu neopakovaly.

Podle FSA panovaly ve vedení Royal Bank of Scotland takové podmínky, které banku činily náchylnější dělat chybná rozhodnutí. Banka podle úřadu měla slabou kapitálovou pozici a příliš spoléhala na krátkodobé financování.

FSA ale označuje i vlastní pochybení. Podle závěrečné zprávy nedostatečně reguloval likviditu RBS a nedokázal správně analyzovat, jak hluboké ztráty banka měla.

„Skutečnost, že žádný jednotlivec nebyl z právního hlediska shledán vinným za selhání (banky) přináší otázku: Pokud nebylo možné nic udělat podle existujících pravidel, neměla by se pravidla do budoucna změnit?“ citoval ze zprávy FSA server listu Financial Times.

Problémy bank nemají dopady pouze na akcionáře, ale i na veřejnost

FSA konstatuje, že v tržní společnosti nesou riziko za chyby managementu akcionáři společnosti a na nich také je manažery v případě jejich selhání potrestat. Bankovnictví však vyžaduje jiný přístup, neboť přehnané riskování může vyústit nejen v bankrot banky, ale také ve ztrátu veřejných peněz a v širší hospodářské škody. „Selhání bank znepokojuje i veřejnost, nejen jejich akcionáře,“ uvádí FSA.

RBS v době vrcholící úvěrové krize dostala od britské vlády pomoc ve výši 45 miliard liber (1,3 bilionu korun). Banku nyní z 84 procent vlastní daňoví poplatníci.