Zisk Bank of America díky vyšším úrokům výrazně vzrostl

Bank of America

Bank of America Zdroj: čtk

Bank of America
Bank of America
Bank of America
4
Fotogalerie

Druhé největší bance ve Spojených státech Bank of America Corp. vzrostl v prvním čtvrtletí zisk o 40 procent na 4,86 miliardy USD (122 miliard korun). Banka těží z dlouho očekávaného růstu úrokových sazeb, zvýšily se však i příjmy z obchodování, uvádí se v dnešním prohlášení.

Celkové příjmy, po odečtení úrokových nákladů, vzrostly o sedm procent na 22,25 miliardy USD. Čisté příjmy z úroků stouply o 5,5 procenta na 11,06 miliardy USD. Ostatní, neúrokové příjmy, se zvýšily o devět procent na 11,2 miliardy USD, hlavně díky růstu příjmů z obchodování a rekordním poplatkům z investičního bankovnictví.

Velkým americkým bankám pomohla zvýšená aktivita na trzích po zvolení Donalda Trumpa prezidentem. Těží také z vyšších úrokových sazeb v USA, které by se podle posledního prohlášení centrální banky USA (Fed) měly v letošním roce dále zvyšovat.

Zisk Bank of Americe velmi závisí na vyšších úrokových sazbách, protože má velký objem vkladů a hypotečních cenných papírů vysoce citlivých na vývoj úroků.

Lepší výsledky hospodaření minulý týden zveřejnily také JPMorgan Chase a Citigroup. Bankám pomohl růst obchodní aktivity.