Trump zkrotil americký dolar, ekonomika ale kypí zdravím

Dolar padl na nejslabší úroveň od inaugurace Donalda Trumpa. Rétorika amerického prezidenta propagující slabou měnu tak prozatím slaví úspěch.

Dolar padl na nejslabší úroveň od inaugurace Donalda Trumpa. Rétorika amerického prezidenta propagující slabou měnu tak prozatím slaví úspěch. Podle ekonomů však Trump dokáže zkrotit dolar jen krátkodobě, zámořská ekonomika prý totiž kypí zdravím. O síle dolaru tak rozhodne především tempo utahování měnové politiky americkým Fedem. Právě složení jeho nejužšího vedení se tak může stát účinným nástrojem Trumpovy strategie.

Vše o Donaldu Trumpovi čtěte zde

„Ve zhruba ročním horizontu bude mít Donald Trump příležitost jmenovat a vyměnit hned několik členů rady Fedu včetně první a druhé figury centrální banky, Janet Yellenové a Stanleyho Fischera,“ připomíná analytik ČSOB Jan Čermák. První funkční období současné guvernérky Fedu končí přitom už v lednu příštího roku. Právě konečná úroveň amerických sazeb po čtyřech letech vlády Yellenové má přitom rozhodnout o jejím případném znovuzvolení.

„Zatímco centrální bankéři se obávají přehřívání ekonomiky a růstu inflačních tlaků, Trump by rád vykázal hned zkraje svého působení v Bílém domě pořádně naboostovaný hospodářský růst. K tomu ale potřebuje zachování nízkých sazeb,“ uvádí hlavní ekonom Cyrrusu Lukáš Kovanda. Trhy přitom očekávají, že Fed tváří v tvář rostoucí ekonomice letos celkem třikrát zvýší sazby. 

„Ve zbytku svého funkčního období se tak Yellenová a spol. stanou Trumpovi hromosvodem v případě jakýchkoli záporných ekonomických zpráv a příští rok místo ní jmenuje někoho svého,“ soudí Kovanda. Naposledy Fed zvýšil sazby v polovině března na jedno procento, a to potřetí od konce finanční krize.