Zisk Crédit Agricole prudce klesl, ztráty má v Itálii a Řecku

Crédit Agricole

Crédit Agricole Zdroj: profimedia.cz

Francouzský finanční ústav Crédit Agricole hlásí za druhé čtvrtletí čistý zisk 111 milionů eur, což znamená meziroční propad o 67 procent. Ze zisku si 370 milionů ukrojila řecká divize, dalších 427 milionů připadá na odpisy podílu v rámci italské banky Intesa Sanpaolo. Navzdory silnému propadu zisku je výsledek lepší, než se čekalo. Někteří analytici v anketě agentury Reuters totiž předpokládali, že se banka během čtvrtletí propadne do ztráty.

Crédit Agricole, třetí největší francouzská bankovní skupina podle tržní hodnoty, v červnu ohlásila, že chce ztrátovou řeckou banku Emporiki prodat. Řecký státní fond pro podporu bank už dříve uvedl, že prodej Emporiki schválí jen v případě, že prodávaná banka bude plně solventní a rekapitalizována. Francouzská společnost koupila Emporiki v roce 2006 a od té doby do ní vložila šest miliard eur.

Crédit Agricole dnes oznámila, že v červenci poskytla bance Emporiki další kapitálovou injekci o objemu 2,3 miliardy eur. Dodala, že věří v uzavření dohody o prodeji řecké části v rámci několika příštích týdnů. Nabídku na koupi Emporiki podaly dvě přední řecké banky - National Bank of Greece (NBG) a Eurobank a také menší Alpha Bank.

V druhém čtvrtletí Crédit Agricole vynaložila také asi 16 milionů eur na plán restrukturalizace, která počítá se snížením bilance a s omezením nutnosti dolarového financování.

Asi 56 procent banky Crédit Agricole vlastní lokální družstevní banky. Crédit Agricole se nyní zbavuje aktiv, která pocházejí z půjček obchodním společnostem, a ruší nepovedený plán expanze. V plánu má teď návrat na trh pro drobnou klientelu ve Francii.