Zisk Goldman Sachs ve čtvrtletí klesl, i kvůli dluhopisům

Centrála Goldman Sachs v New Yorku,

Centrála Goldman Sachs v New Yorku, Zdroj: Goldman Sachs via Wikimedia

Americká investiční banka Goldman Sachs snížila čistý zisk ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku o sedm procent na 2,17 miliardy dolarů (52 miliard korun). Na čtvrtletním hospodaření se projevil nižší příjem v investičním bankovnictví, ale i nečekaná prosincová nestabilita na trhu, která zasáhla příjem divize obchodující s dluhopisy, měnami a komoditami.

Příjem této divize za celé čtvrtletí klesl o 29 procent na 1,22 miliardy dolarů. Příjem z investičního bankovnictví se oproti předloňskému poslednímu kvartálu snížil o 16 procent na 1,44 miliardy dolarů. Nadměrná kolísavost v prosinci odradila mnoho investorů od dalších transakcí a zasáhla mnoho firem, s jejichž akciemi se obchoduje na Wall Street.

Obchodování s cennými papíry s pevným výnosem, jako jsou dluhopisy, je pod tlakem už několik čtvrtletí, mimo jiné kvůli zpřísnění kapitálových pravidel po finanční krizi a slabému objemu obchodů.

Komentátor agentury Reuters Antony Currie ve čtvrtek upozornil, že na nadměrnou volatilitu na trzích a její dopad na celkové příjmy upozornily i tři největší banky v USA JPMorgan, Bank of America a Citigroup, které kvartální výsledky zveřejnily dříve v tomto týdnu. Z velkých amerických bank, které už zveřejnily čtvrtletní výsledky, vykázala nárůst zisku jenom Wells Fargo & Company, především proto, že se více zaměřuje na osobní a firemní bankovnictví, podotkl Reuters.