Zisk pojišťovny Allianz kvůli Řecku spadl o 80 procent

Allianz

Allianz

Největší evropská pojišťovna Allianz hospodařila ve třetím čtvrtletí s čistým ziskem 258 milionů eur (asi 6,6 miliardy Kč), což je meziroční propad o zhruba 80 procent. Na vině jsou především ztráty z investic a odpisy řeckého dluhu. Management zároveň uvedl, že celoroční výsledek bude horší než loni, pojišťovna ale zůstane v zisku.

Celkové výnosy dosáhly 24,07 miliardy eur (asi 613,8 miliardy Kč), což je meziroční propad o 1,8 procenta. Bez vlivu jednorázových položek pak čistý zisk spadl na 196 milionů eur (asi pět miliard Kč), zatímco na trhu se podle ankety agentury Reuters čekal zisk 566 milionů eur.

Pojišťovna nicméně potvrdila svůj dosavadní cíl vytvořit za celý letošní rok provozní zisk 7,5 miliardy až 8,5 miliardy eur. Naopak čistý zisk bude patrně pod loňskou úrovní pěti miliard eur.

Odpisy řeckých dluhopisů pojišťovně způsobily ztrátu kolem 122 milionů eur (asi 3,1 miliardy Kč). Další ztrátu kolem 817 milionů eur (asi 20,8 miliardy Kč) firma utrpěla kvůli poklesu hodnoty investic do dalších finančních společností, hlavně do bank a pojišťoven.

Řecko se kvůli svým finančním problémům snaží odepsat část dluhu. Aténám už se podařilo věřitele přesvědčit, aby škrtli asi polovinu hodnoty řeckých dluhopisů, které drží v portfoliích. Na odpis části řeckého dluhu ale hodně tlačili evropští politici a zatím stále není jasné, zda bude souhlas bank považován za úplně dobrovolný.

Vývoj kolem Řecka se stal také hlavním zdrojem obav, které už delší dobu sužují trh. Investoři mají strach, aby se dluhová krize nepřenesla z okrajových zemí eurozóny i na velké ekonomiky. To se ale zřejmě právě teď odehrává, neboť pod silným tlakem se tento týden ocitla Itálie. Výnosy jejích klíčových dluhopisů poprvé v historii přesáhly sedm procent, což je hranice, která se považuje dlouhodobě za neudržitelnou.

Pojišťovna ve třetím čtvrtletí utrpěla i vyšší ztráty kvůli proplácení škod z přírodních katastrof. Vyšší krytí si ale podle agentury AP částečně vynahradila zdražením pojistek.