Zisk švýcarské UBS výrazně překonal očekávání, vzrostl o 80 procent

Banka UBS

Banka UBS Zdroj: profimedia

Solidní výsledky  oblasti investičního bankovnictví a správy majetku dopomohl největší švýcarské bance UBS k zisku 1,3 miliardy švýcarských franků (32,5 miliardy koruny). To znamená za první kvartál nárůst o 79 procent. Zisk výrazně překonal očekávání analytiků, kteří jej v anketě agentury Reuters odhadovali v průměru na 919 milionů švýcarských franků.

UBS má za sebou druhý nejlepší začátek roku od světové finanční krize, poznamenal Reuters. "Ačkoli globální oživení bude pravděpodobně pokračovat, makroekonomická nejistota, geopolitické napětí a kontroverzní politika by mohly ovlivnit náladu klientů a objem transakcí," uvedla však banka.

Aktivity UBS ve Spojených státech těžily z rostoucích úrokových sazeb, z příznivého vývoje na akciovém trh i ze zlepšující se nálady klientů. Banka již dříve vyjádřila naději, že optimismus investorů ohledně politiky nového amerického prezidenta Donalda Trumpa podpoří její klíčovou divizi pro správu majetku.

Banka dnes také potvrdila, že bude pokračovat v plánovaném snižování nákladů. Od roku 2013 již náklady zredukovala o 1,7 miliardy švýcarských franků a jejím cílem je náklady do konce letošního roku snížit celkem o 2,1 miliardy švýcarských franků.