Získají Sazku Komárek s Kellnerem? Nabídli nejvíce – 3,81 miliardy

Nejvyšší nabídku ve výběrovém řízení na prodej Sazky podaly finanční skupiny PPF Petra Kellnera a KKCG Karla Komárka, které za loterijní firmu společně nabídly 3,81 miliardy korun. Tendru se zúčastnily i Synot Holding a společnost Charlcoal, za níž stojí majitel mosteckých dolů Pavel Tykač. Penta mimo oficiální tendr za Sazku nabídla pět miliard korun.

Jan Hrazdíra, právník insolvenčního správce Sazky, upozornil, že nabídku PPF a KKCG zatím nelze označit za vítěznou, protože je ještě nutné prozkoumat, zda splňuje formální náležitosti výběrového řízení.

Výši nabídek dalších dvou účastníků tendru neuvedl. Pouze řekl, že dvě ze tří nabídek překročily znalecký odhad hodnoty Sazky. Znalecký posudek Ernst&Young ocenil Sazku na 3,57 miliardy.

„Skupiny KKCG a PPF jsou potěšeny, že přeložily ve výběrovém řízení na prodej Sazky nejvyšší nabídku. Jsou přesvědčeny, že nabídnutá cena je reálnou, poctivou a tržní cenou za loterijní společnost, která má stále ztrátové hospodaření,“ sdělil mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Insolvenční správce Josef Cupka uvedl, že oficiální výsledky tendru vyhlásí v pondělí po prozkoumání formálních náležitostí nabídky. Předpokládá ale, že k žádné změně nedojde. Po oznámení vítězné nabídky by měl s vítěznou firmou podepsat smlouvu.

Penta by prý za Sazku dala 5 miliard, Cupka nabídky mimo tendr neuznává

Finanční skupina Penta, která se výběrového řízení neúčastní, protože ho považuje za zmanipulované a netransparentní, poslala Cupkovi ještě před zveřejněním výsledků tendru nabídku, že je ochotná koupit Sazku za pět miliard korun.

Cupka ale již dříve uvedl, že nebude moci brát na zřetel žádnou nabídku činěnou mimo výběrové řízení, neboť její předkladatel by tím získal neoprávněnou výhodu. Kupní cenu Penta stanovila na 4,65 miliardy a zároveň nabízí, že uhradí závazky Sazky, které vznikly po prohlášení konkurzu v celkové výši 350 milionů korun.

Po zveřejnění výše nabídky PPF a KKCG Penta tendr ostře napadla. „Více než miliardový rozdíl mezi naší závaznou nabídkou a nabídkou označenou jako vítěznou, se nedá označit jinak, než jako legalizace krádeže ve stylu 90. let pod taktovkou skupin PPF a KKCG,“ uvedl mluvčí Penty Martin Danko.

„Postupná demontáž a nepřátelské převzetí Sazky pány Kellnerem a Komárkem za asistence správce a soudce, zůstane nesmazatelně zapsaná v českém byznysu jako jedna z největších loupeží provedená téměř 20 let po divokých privatizacích,“ dodal Danko s tím, že Penta připravuje právní kroky včetně trestního oznámení.

Návrh České spořitelny na zrušení tendru neprošel

Česká spořitelna jako jeden z hlavních věřitelů Sazky dnes odpoledne navrhl věřitelskému výboru, aby uložil insolvenčnímu správci Josefu Cupkovi zrušit výběrové řízení na prodej Sazky a připravit nové. Banka svůj požadavek odůvodnila tím, že nynější podmínky věřitelům nezaručují maximální výnos.

Podle Hospodářských novin banka navrhovala například rozšíření soutěže o druhé kolo, což by byla licitace mezi jednotlivými uchazeči. To by mělo zvednout cenu nad hodnoty původních nabídek. Věřitelský výbor ale návrhy spořitelny zamítl.

V šestičlenném věřitelském výboru Sazky jsou zástupci společností KKCG, Moranda, Sidereus, České spořitelny, G-Tech a zástupce držitelů dluhopisů.

Vítěz tendru musí získat souhlas ÚOHS, jinak mu hrozí miliardová pokuta

Insolvenční správce Sazky Josef Cupka výběrové řízení na prodej Sazky, která je od konce května v konkurzu, vyhlásil 19. srpna. Vítěz tendru bude muset získat souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, popřípadě kompetentních evropských orgánů. Souhlasné stanovisko úřadu musí doložit do pěti měsíců od dnešního dne. Pokud vítěz souhlas antimonopolního úřadu nezíská, bude muset zaplatit pokutu 1,5 miliardy korun. Celé výběrové řízení se pak bude muset opakovat.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Věřitelský výbor poté schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 milionů korun, které slouží k zachování běžného chodu firmy. Půjčku se splatností dva roky poskytla společnost Moranda.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.