Zlevňující hypotéky ženou nahoru ceny bytů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Češi si ještě nikdy nepůjčovali na bydlení tak levně jako v současnosti. Dlouhodobě nízké úrokové sazby navíc banky a makléři koření stále častějšími akčními slevami. Výsledkem je, že tržní ceny bytů rostou nejvíce od krize. Podle dat Českého statistického úřadu zdražily starší byty v závěru loňského roku meziročně o šest procent. V novostavbách realizované ceny vzrostly o 1,6 procenta.

„I v roce 2015 očekáváme pokračování trendu mírného růstu cen. Je podpořen rekordně nízkými úroky u hypoték a dobrým výhledem vývoje domácí ekonomiky. Oba tyto faktory pozitivně ovlivňují rozhodování kupujících,“ uvedl ředitel realitní kanceláře Lexxus Peter Višňovský. Řada lidí si podle něj pořizuje nemovitosti nejen pro bydlení, ale také na investici.

Trend na hypotečním trhu bude pravděpodobně pokračovat. Vývoj úroků i příval nových konkurenčních nabídek ukazuje, že prostor pro levnější hypotéky se stále ještě nevyčerpal. Podle dat makléřské firmy Golem Finance šly banky během března s úroky dolů o dalších šest setin procenta. V průměru tak dlužníky vyšel úvěr na 2,24 procenta roční sazby.

„V příštích měsících očekáváme další pokles sazeb. Banky během dubna pokračují v cenových akcích a průměrná sazba tak může klesnout do konce měsíce pod 2,2 procenta,“ uvádí Libor Ostatek z Golemu. Jen v březnu přepsalo hypoteční ceníky pět českých bank, až na jedinou výjimku vždy směrem dolů.

Vzájemný hon

S příchodem jara se mezi domácími bankami rozpoutal hon na zájemce o hypotéky. Cesty ke vstřícnějším úvěrům se navzdory bankovním proklamacím zdaleka neuzavřely, ba právě naopak. Banky dále stlačují sazby a uvolňují úvěrové podmínky. Experti odhadují, že letošní první čtvrtletí bylo pohledem zájmu o hypotéky nejsilnějším startem do nového roku v historii Česka. I tak prý však platí, že kdo si počká, může mu půjčka vyjít ještě levněji.

Podle dat České národní banky (ČNB) měli Češi koncem letošního února otevřené hypotéky za celkem 802 miliard korun, to je o bezmála sedm procent více než před rokem. Zájem o nové půjčky výrazně roste zejména letos. „Očekáváme, že lidé během prvního čtvrtletí sjednali nové hypotéky za přinejmenším čtyřiatřicet miliard korun,“ uvádí Libor Ostatek z Golem Finance. To by bylo o dvanáct procent více než v prvním kvartálu loňského roku, kdy na sebe Češi naložili hypoteční břímě za celkem 30,3 miliardy korun.

sazby hypotéksazby hypoték|E15, profimedia

„Klesající nezaměstnanost a rostoucí mzdy dodávají lidem odvahu se zadlužovat. V případě hypoték se k tomu přidávají stále nízké sazby i setrvávající příznivé ceny nemovitostí,“ uvádí Marek Richter z PwC. Banky si jsou tržního potenciálu vědomy, úvěry tak během března zlevnily Oberbank, Hypoteční banka i Raiffeisenbank, během dubna upravila podmínky mimořádných splátek u některých hypoték UniCredit, administrativní zjednodušení v případě refinancování pak představila Česká spořitelna.

V průměru si lidé podle statistik Golemu brali letos hypotéky za 1,73 milionu korun, tedy o bezmála pět procent vyšší než ve stejném období loni. Oproti průměrné únorové sazbě 2,27 procenta se v konkrétních případech daly vyhádat i podmínky podstatně lepší. „V individuálních případech klienti získali úrokovou sazbu hluboko pod dvěma procenty. Konečná výše se totiž odvíjí především od bonity a vyjednávacích schopností klienta,“ zdůrazňuje Ostatek. V porovnání s rokem 2009 jsou nyní hypoteční sazby méně než poloviční. Na dvoumilionové hypotéce uzavřené na dvě dekády tak dlužníci oproti loňsku ušetří v průměru kolem 800 tisíc korun.

Byty v regionech zdražují rychleji než v Praze

Trh s bydlením konečně pocítil oživení také mimo hlavní město. Růst tržních cen bytů byl v regionech v posledním loňském čtvrtletí dokonce o něco silnější než v Praze. Mimo metropoli se konečné ceny staršího bydlení zvýšily meziročně o šest procent, zatímco v Praze činilo zdražení 5,7 procenta, vyplývá z nových čísel Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Ceny staršího bydlení jsou výrazně dostupnější než ceny novostaveb a při stále výhodnějších úrocích u hypotečních úvěrů a menších splátkách hypoték osloví nižší cena širší spektrum zájemců než u novostaveb, u nichž jsou náklady na pořízení výrazně vyšší a tím se snižuje počet potenciálních klientů,“ sdělil Michal Kresta, obchodní ředitel Realitní kanceláře Sting.
Například v Ostravě bylo možné přede dvěma lety pořídit zachovalý třípokojový byt v dobré lokalitě za 870 tisíc korun. „Dnes se podobné byty dají prodávat za cenu kolem 950 tisíc,“ dodala regionální manažerka Stingu v Ostravě Jana Římanová.

Například v Ostravě bylo možné přede dvěma lety pořídit zachovalý třípokojový byt v dobré lokalitě za 870 tisíc korun. Dnes se podobné byty dají prodávat za cenu kolem 950 tisíc

Přesto jsou tržní ceny starších bytů v krajích stále zhruba deset procent pod úrovní roku 2010, ukazují data statistického úřadu. Zato v Praze se tuto srovnávací základnu již podařilo trhu překonat. Konečné ceny bytů v metropoli byly na konci loňského roku o 2,8 procenta vyšší než v roce 2010. Nad tuto hranici se loni dostaly poprvé po třech letech. U novostaveb mají statistici čísla jen za Prahu. V jejich případě překonání pět let staré srovnávací základny zatím nenastalo.

Realitní profesionálové předpokládají, že ceny mírným tempem porostou dál. Drama se prý však konat nebude. Silnější může být jen zdražování u jednopokojových bytů, které jsou podle obchodního šéfa Stingu stále velmi žádané. Hlavně pro cenovou dostupnost a vysokou likviditu se totiž hodí k investičním nákupům. Zároveň s oživením zájmu roste i počet nově rozestavěných bytů. Těch bylo v únoru 1673, meziročně o 27,5 procenta více.

Hypotéka: Co váš čeká a nemine