Ztrátový Brokerjet se více propojí s Českou spořitelnou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Společnost Brokerjet České Spořitelny má nového předsedu představenstva. Stal se jím dosavadní místopředseda Libor Janoušek, který vystřídá Jiřího Vyskočila. Nový šéf by měl brokerskou firmu, kterou spořitelna vlastní z 51 procent, více propojit s bankou a hlavně ji vrátit do zisku.

Ztrátový je Brokerjet již přes dva roky. V loňském roce ztrátu meziročně zvýšil více než pětinásobně na 10,5 milionu korun. V roce 2012 prodělal jen 1,9 milionu. V letech 2011 a 2010 byl Brokerjet v zisku deset, respektive 17,5 milionu korun.

V dopise zaslaném klientům Brokerjetu společnost uvedla, že od léta budou mít klienti České spořitelny možnost si otevřít svůj obchodní účet u Brokerjetu přímo v internetovém bankovnictví. To je první vlaštovka užší spolupráce brokerské firmy s mateřskou bankou. „Další možné synergie jsou zatím ve fázi úvah a analýz,“ uvedla Tereza Fořtová z ČS.

V dopise firma také informuje o novém ceníku, který bude platit od začátku července letošního roku, ačkoliv se poplatky vůbec neliší od těch v aktuálním sazebníku. Další bankou, která má vlastního brokera a to přímo, ne prostřednictvím dceřiné společnosti, je Raiffeisenbank.

Její RBroker získal prozatím podle mluvčího Raiffeisenbanky Tomáše Kofroně tisíc klientů. RBroker má v řadě případů vyšší poplatky než Brokerjet. Například za nákup či prodej akcií na německé burze zaplatí klient Brokerjetu minimálně 11 eur, u RBrokeru je to minimálně 20 eur.