Ztráty amerických bank. Goldman Sachs hlásí propad zisků o 69 procent

Banka Goldman Sachs

Banka Goldman Sachs Zdroj: Reuters

Investiční banka Morgan Stanley
2
Fotogalerie

Americké banky Goldman Sachs a Morgan Stanley vykázaly ve čtvrtém čtvrtletí výrazný propad zisků. U první jmenované činí 69 procent, u druhé 41 procent. Vyplývá to z oficiálních výsledků obou bank. Pokles zisku Goldman Sachs způsobily nižší příjmy v investičním bankovnictví. Banka Morgan Stanley uvedla, že slabé příjmy z investičního bankovnictví firmě zčásti kompenzovaly rekordní příjmy ze správy majetku.

Bance Goldman Sachs klesl ve čtvrtém čtvrtletí zisk na 1,19 miliardy dolarů, zhruba 26,3 miliardy korun. Zisk banky Morgan Stanley činil 2,11 miliardy dolarů.  

„Vykázali jsme za čtvrté čtvrtletí solidní výsledky v obtížném tržním prostředí,“ uvedl šéf Morgan Stanley James Gorman. Bankovní dům sice zvýšil příjmy ze správy majetku o šest procent na rekordních 6,63 miliardy dolarů, avšak o téměř polovinu se propadly příjmy z investičního bankovnictví, které činily 1,25 miliardy dolarů. 

Výsledky banky Goldman Sachs překvapily analytiky. „Očekávalo se, že výsledky budou mizerné, ale jsou ještě mizernější, než jsme předpokládali. Skutečný problém spočívá v tom, že provozní náklady vzrostly o jedenáct procent, zatímco výnosy klesly. To silně naznačuje další snižování nákladů a propouštění,“ uvedl pro agenturu Reuters Octavio Marenzi, generální ředitel poradenské společnosti Opimas.

Akcie Goldman Sachs po zveřejnění výsledků ztrácely téměř tři procenta. Zisk konkurenta Morgan Stanley byl naopak vyšší, než se předpokládalo. Jeho akcie si tak připisovaly téměř dvě procenta.

Investiční banka Goldman Sachs v minulém týdnu spustila jedno z nejrozsáhlejších propouštění ve své historii, když zrušila přes 3200 pracovních pozic. Více než třetina z odcházejících zaměstnanců měla opustit klíčové divize burzovního obchodování a bankovnictví, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje.

Goldman Sachs v posledních letech výrazně personálně narostla. Od konce roku 2018 se počet zaměstnanců zvýšil o 34 procent na 49 100 koncem třetího čtvrtletí minulého roku. Banka navzdory propouštění plánuje dál najímat pracovníky pro vybraná oddělení, například analytiky.

Z(a)tracená čísla: Tortura české výplatnice

Video placeholde
• Videohub