Zuno Bank kupuje ruský oligarcha Fridman, chybí prý jen formality

Zuno banka

Zuno banka Zdroj: CTK

Zuno banka se stane součástí Alfa Bank ruského oligarchy Michaila Fridmana. Podle Lidových novin chybí k dokončení obchodu jen vypracovat finální smlouvu, což deník označuje za formalitu. Jeden z nejbohatších ruských oligarchů býval označován za muže blízkého prezidentu Putinovi, na rozdíl od jiných jej ale nezasáhly západní sankce, neboť se vyhýbal politice a mediálnímu odvětví.

O Zuno Bank ze skupiny Raiffeisen Bank usilovala také francouzská banka BNP Paribas, v Česku známější pod značkou zprostředkovatele spotřebitelských půjček Cetelem. Podle dřívějších zjištění LN ale nabídla za Zuno 20 milionů eur, což je o 15 milionů méně, než činila nabídka Alfa Bank.

Mateřská Raiffeisen Bank by se ztrátové Zuno banky zbavila ráda. Do roku 2012 prodělala téměř 95 milionů eur (téměř 2,6 miliardy korun), následně přestala výsledky zveřejňovat s tím, že jsou integrovány do hospodaření mateřské banky.

Od roku 2013 banka zveřejňuje pouze výsledky české pobočky, které dosahují ztráty mezi dvaceti a třiceti miliony korun. To ale neukazuje nic o skutečném finančním stavu celé banky, protože česká pobočka je pouhou schránkou.

I ta do roku 2013 naakumulovala ztrátu 150 milionů korun. O nevelkém úspěchu Zuno svědčí také fakt, že bilanční suma její české pobočky se mezi lety 2012 a 2013 dokonce smrskla ze 14,5 na 11,5 miliardy korun.

Zuno mění od července podmínky a ceník, uleví hříšníkům