Zvažujeme prodloužení snížení spotřební daně na naftu a benzin, uvedl Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) Zdroj: Reuters

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)
2
Fotogalerie

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zvažuje prodloužení snížení spotřební daně na naftu a benzin, které má zatím platit do 30. září. Dnes zopakoval svůj dřívější záměr, že u nafty by mohlo být snížení trvalé. Důvodem přitom nejsou vysoké ceny paliva, ale zajištění konkurenceschopnosti českých dopravců.

O případném prodloužení snížení spotřební daně na pohonné hmoty chce Stanjura nejprve jednat ve vládě. Za vhodné ale stále považuje debatovat o trvalém snížení spotřební daně u nafty, protože v Německu a Polsku je nejnižší sazba stejná jako nyní v České republice, uvedl. Rozhodnutí o pokračování úlevy musí podle Stanjury padnout do konce září.

„Zvažujeme prodloužení, ale ne kvůli tomu, že cena je vyšší než byla před několika měsíci, ale kvůli tomu, aby byly podobné konkurenční podmínky, a to hned na startu soutěže o zakázky,“ uvedl Stanjura. Především v příhraničním oblastech hraje podle něj i 1,5 koruny na litru takový rozdíl, že česká firma zakázku nezíská.

Snížení spotřební daně na benzin a naftu o 1,50 koruny na litr platí od 1. června. Vláda ho zavedla jako reakci na prudký nárůst cen pohonných hmot v souvislosti s rusko-ukrajinským konfliktem.

Tipy, jak v autě šetřit palivo

Video placeholde
• Seat

Paliva v tuzemsku za poslední týden zlevnila podle údajů společnosti CCS více než o korunu. Průměrná cena benzinu se poprvé od začátku března dostala pod 41 korun. Natural 95 se v průměru prodává za 40,66 koruny na litr, což je o 1,33 koruny méně než minulou středu. Nafta zlevnila o 1,01 koruny na průměrných 42,44 koruny na litr.

Stanjura dnes upozornil na nepřiměřeně vysoké marže čerpacích stanic. Přestože ceny ropy se podle něj dostaly na úroveň před rusko-ukrajinským konfliktem, ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v ČR na stejné hodnoty neklesly. Ministerstvo financí kvůli nespokojenosti s výší marží podá v pátek, nejpozději v pondělí, podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. MF má podle Stanjury podezření o kartelové dohodě mezi některými sítěmi čerpacích stanic.