Finančník Igor Fait nakoupí firmy za miliardy

Výroba v podnicích ze skupiny Jet Investments.

Výroba v podnicích ze skupiny Jet Investments. Zdroj: Jet Investments

Výroba v podnicích ze skupiny Jet Investments.
Výroba v podnicích ze skupiny Jet Investments.
Výroba v podnicích ze skupiny Jet Investments.
Výroba v podnicích ze skupiny Jet Investments.
Výroba v podnicích ze skupiny Jet Investments.
12
Fotogalerie

Brněnská společnost Jet Investment vyráží na nové kolo akvizic středoevropských průmyslových podniků. Nový fond otevře mimo jiné i bankám a dalším institucionálním investorům.

Investiční společnost Jet Investment miliardáře Igora Faita otevírá pro bohaté investory nový fond. Od privátních i institucionálních investorů hodlá letos do fondu získat až pět miliard korun. To z něj udělá největší private equity fond v České republice.

„Budeme se pohybovat v oblasti, kterou dobře známe a které rozumíme, na nákup a rozvoj průmyslových podniků se specializujeme už dvacet let, rozhlížet se chceme ve středoevropském regionu,“ řekl Fait.

Nový fond vyrazí na nákupy v oborech jako je strojírenství, alternativní zdroje energie, technické textilie, chemie nebo automobilový průmysl. Nejmenší výše vkladu do nového fondu bude deset milionů korun. Očekávaný výnos fondu bude patnáct procent ročně. Fond bude fungovat po dobu osmi až deseti let. Čtyři partneři Jet Investment v čele s Igorem Faitem se na fondu budou podílet patnácti procenty.

„Bude to největší private equity fond, který v České republice vznikl,“ uvedl Radek Schmied, partner v poradenské společnosti Redbaenk. Například poslední fond investiční společnosti ARX Equity Partners má cílovou částku 100 milionů eur. To je přibližně na polovině toho, na co cílí fond Jet 2. Jiný velký hráč na poli soukromého kapitálu Genesis Capital má se svým třetím fondem od investorů k dispozici 82 milionů eur.

Kromě velikosti je novinkou druhého fondu miliardáře Faita také jeho otevření institucionálním investorům. Tedy například bankám nebo jiným fondům.

Druhý fond spouští Fait poté, co naplnil investiční kapacitu svého fondu číslo jedna. Do něj získal s investiční kapacitou 3,3 miliardy korun celkem patnáct podniků. Mimo jiné výrobce karbonových a plastových dílů pro auta Benet Automotive, rakousko-německé strojírny Hoeckle Group nebo dřevařskou firmu Less & Timber.

Podle předběžných výsledků měly podniky ve skupině Jet Investment za loňský rok tržby 8,2 miliardy korun. Z nich vytvořily zisk před započtením úroků, daní a odpisů 739 milionů korun. V holdingu pracuje v součtu více než 3300 lidí.