Bez pobídek to nejde? V Hongkongu skončila podpora elektromobilům, Teslu už tam skoro nikdo nekupuje

Tesla Model X

Tesla Model X Zdroj: Tesla

Tesla
Tesla Model X
Tesla
Tesla představila Model X
Elektromobil Tesla
28
Fotogalerie

Ještě v březnu se v tomto regionu prodaly tisícovky elektromobilů. Po skončení vládních pobídek jsou to už jen kusy měsíčně.

Pro automobilku Tesla byl trh v Hongkongu jedním z nejdůležitějších. Poté, co zde letošního 1. dubna zrušili dotace na vozy s elektrickým pohonem, znamená to pro kalifornskou značku velký propad. 

Podle údajů čínského ministerstva dopravy zde nebyla během dubna a května registrována jediná Tesla. Za toto období se v čínském regionu prodalo pouhých pět soukromě vlastněných elektromobilů.

V prvním čtvrtletí tohoto roku přitom v tomto regionu jen Tesla udala 3700 svých vozů. S plánovaným zrušením dotací zájem pochopitelně stoupal. Jen v březnu bylo prodáno 2 393 elektromobilů Tesla.

Původně vláda osvobozovala od spotřební daně všechny elektromobily. Později se nedanilo prvních 12 500 dolarů z kupní ceny. Cena nové Tesly Model S proto prvního dubna vzrostla z původních 75 tisíc dolarů na 130 tisíc dolarů.

Navzdory této zprávě Tesla oficiálně uvedla, že při svém podnikání se nespoléhá na vládní pobídky: "Tesla vždy vítá vládní pobídky, které podporují naši misi a usnadňují více osobám nakupovat elektrické vozy. Nicméně naše podnikání se o ně neopírá. Nakonec víme, že když lidé něco milují, koupí to," uvedla automobilka pro list Wall Street Journal.

Více motoristických zpráv najdete na portále Autorevue.cz >>>

Podívejte se, jak vypadá jízda v modelu X:

Video placeholde

Elektromobil Tesla, model X P 90D • Jiří Liebreich