Budoucnost formulových závodů mohou formovat i čeští studenti, ukázali další generaci svého vozu

Formule studentů ČVUT

Formule studentů ČVUT Zdroj: E15 Mchal Nosek

Izraelský velvyslanec Daniel Meron v univerzitním kompozitu
Stroje, které se představily na Prague Future Portu
Stroje, které se představily na Prague Future Portu
Stroje, které se představily na Prague Future Portu
Stroje, které se představily na Prague Future Portu
17
Fotogalerie

Na přehlídce inovací Future Port Prague se v tomto týdnu představila technologická špička z celého světa. Řadit se k ní chtějí i studenti ČVUT se svou formulí.

Konstrukcí svých vlastních formulí se zabývají hned dva představené projekty, na nichž se podílejí i akademická pracoviště. Konkrétně pak izraelská Ben Gurionova univerzita z Negevu a pražská Fakulta elektrotechnická ČVUT.

„Naše datové systémy vyhodnocují vše, co se ve voze během závodu či tréninku děje včetně reakcí pilota v reálném čase. Simulátor virtuální F1, který představujeme, navíc umožňuje řidiči nacvičit trať před samotným závodem,“ říká izraelský vývojář Tamir Plachinsky, šéf a zakladatel firmy Griiip.com.

Jeho společnost se účastní i závodů formule 1000 s vozem Aprilia RSV 4, jenž včetně paliva váží pouhých 390 kilogramů. Premiéru projektu v Česku uvedl izraelský velvyslanec Daniel Meron. "Future Port vnímáme jako možnost, jak tyto naše aktivity prezentovat světu," uvedl Meron.

V Česku vyvinutou a postavenou studentskou formuli na holešovickém Future Portu představil kapitán týmu elektrotechnické fakulty ČVÚT Jan Kosina. Jeho stroj získal třetí místo v nedávném závodě na mosteckém autodromu. „Závodní studentský tým eForce Prague Formula se řadí ke světové špičce v soutěžích Formula Student. Loni jsme s naším strojem vyhráli například závody v Kanadě a USA. Navíc je neustálá motivace, protože jedním z pravidel soutěže je, že studenti musí každý rok sestavit nový prototyp formule,“ uvedl k práci týmu Kosina.

Vůz FSE.06 je již šestou generací vyrobenou na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze. „Další možnost vidět naší formuli v akci budou zájemci mít v dejvickém univerzitním kampusu pátého října,“ doplnila mluvčí FEL Libuše Petržílková.