Čínská Geely kupuje podíl v AB Volvo

Geely

Geely Zdroj: profimedia

Čínská společnost Zhejian Geely Holding Group kupuje od firmy Cevian Capital její podíl 8,2 procenta ve švédském výrobci nákladních automobilů AB Volvo. Vyplývá to z jejich dnešního společného prohlášení. Čínská firma rovněž vlastní producenta osobních vozů Volvo Car Group, spojit oba podniky ale podle svého mluvčího nehodlá.

Geely zaplatí Cevianu zhruba 3,3 miliardy eur (85 miliard korun) za 8,2 procenta kapitálu a za 15,6 procenta hlasovacích práv. Z kapitálového hlediska se tak stane největším vlastníkem AB Volva a co do hlasovacích práv bude po Industrivarden druhým největším. AB Volvo je předním švédským výrobcem nákladní automobilů, autobusů, stavebních zařízení a motorů.

Jakkoli má čínská firma nyní rozhodující podíly jak ve výrobě osobních, tak nákladních vozů značky Volvo, o opětovném spojení společnosti je podle zdrojů listu Financial Times předčasné hovořit. Nicméně Geeely prý vidí značný potenciál ve společném marketingu a technologických projektech, jako je autonomní řízení nebo elektromobily. Podnik se rozdělil v roce 1999, kdy byla sekce Volvo Cars prodána automobilce Ford Motor Company.

Strategická investice rozšiřuje automobilové impérium čínské společnosti. Zhejian Geely Holding Group v roce 2010 koupila Volvo Car Group od firmy Ford Motor Company, do jejího portfolia patří také podíly v Geely Auto, Proton Holdings Bhd, Lotus Advance Technologies, London Electric Vehicle Company (LEVC) a v letecké společnosti Terrafugia Inc.