Elektromobily budou v dohledné době levnější než auta se spalovacími motory, míní experti

Tesla Roadster první generace byla vyráběna v letech 2008-2012

Tesla Roadster první generace byla vyráběna v letech 2008-2012 Zdroj: Tesla

Porsche E Mission
Porsche E Mission
Nissan IDS koncept, ze kterého má vycházet nová generace Nissan Leafu
Mercedes EQ koncept
Jaguar I-Pace
25
Fotogalerie

Analytici tvrdí, že elektromobily zlevní natolik, že je bude možné pořídit za méně, než co stojí vozy se spalovacími motory. A to nejspíš dříve, než byste čekali.

 

Elektrická auta mají v zásadě tři hlavní nevýhody: mají jízdní dosah, velkou hmotnost a vysokou cenu. A za tohle všechno mohou akumulátory - mají nízkou kapacitu, jsou těžké a malé série vyráběných článků produkci prodražují. Ale minimálně v posledně jmenované oblasti má dojít k významné změně.

Tesla, ale i další velké značky oznamují záměry postavit velké továrny na výrobu Li-Ion článků a masová výroba podle analytiků Bloombergu způsobí výrazné zlevnění elektrických aut. A protože ostatní komponenty jsou naopak lacinější, než obdobné díly u spalovacích motorů, v roce 2030 už by mohly být elektromobily levnější, než benzinová auta.

Nepůjde samozřejmě o skokovou, ale postupnou změnu, už v období 2017-2021 by měly náklady na jednu kilowatthodinu kapacity klesnout z 542 na 139 dolarů a další rychlý pád má následovat v dalších 10-15 letech.

Nástup elektroaut tedy bude rychlejší, než se očekávalo a je zřejmé, že vodíková technika se ocitá na vedlejší koleji. Je ovšem otázkou, jestli bude na situaci v roce 2030 vůbec připravena infrastruktura a co to udělá s cenou jak pohonných hmot, tak elektřiny.

Další zajímavosti ze světa motorismu najdete na webu Auto.cz>>>