Ferrari odhalilo plány na další pětiletku. Představí své první SUV, chce i zdvojnásobit zisky

Koncept SUV od Ferrari

Koncept SUV od Ferrari Zdroj: Ferrari

Ferrari FF
Ferrari FF
Ferrari FF
Ferrari FF
5
Fotogalerie

Generální ředitel italské automobilky poodhalil plány pro následujících pět let. Jejich součástí je i první SUV v historii značky a myšlenky na dvojnásobné zisky i produkci.

Po měsících spekulací je možné s jistotou říct, že italské Ferrari intenzivně pracuje na stavbě svého prvního SUV. I když jej v Maranellu chtějí nazývat jinak, rysy typické pro tento segment novinka nezapře. Interně se projekt jmenuje F16X a očekává se, že k oficiálnímu debutu dojde během roku 2021. Právě nové SUV má do dalšího roku zdvojnásobit zisky automobilky.

Sergio Marchionne to uvedl v obchodním plánu Ferrari pro následujících pět let. Kompletní znění jednotlivých bodů bude odhaleno až v příštím roce, ale už nyní víme, že kromě zvednutí prodejů se Italové budou soustředit také na hybridní pohony. S nimi chtějí oslovit novou škálu zámožných zákazníků, i proto se hybridní technologie od roku 2019 objeví ve všech nových modelech.

Projekt F16X bude sdílet platformu s nástupcem GTC4Lusso, jenž by měl spatřit světlo světa v roce 2020. Standardem prý zůstane pohon všech kol a základem hybridního ústrojí má být osmiválec. Cenovka se odhaduje na v přepočtu 7,8 milionu českých korun a kromě evropských trhů chce Ferrari uspět i v Číně. Zde by rádo prodalo až dva tisíce kusů.

Generální ředitel Marchionne se stavbě SUV z počátku bránil, vždyť ještě v roce 2016 se nechal slyšet, že takový vůz pod taktovkou Ferrari vznikne jen přes jeho mrtvolu. Nakonec ale boss italské automobilky ustoupil. A není jediný. Vždyť ke stavbě takového vozu svolilo Porsche a intenzivně na něm pracuje také luxusní Rolls-Royce.

Více o automobilech čtěte na serveru AUTO.CZ >>>