Nash-Healey: Vrchol mezinárodní spolupráce míří do aukce

Nash-Healey Le Mans Coupe

Nash-Healey Le Mans Coupe Zdroj: autorevue.cz

Nash-Healey Le Mans Coupe
Nash-Healey Le Mans Coupe
Nash-Healey Le Mans Coupe
Nash-Healey Le Mans Coupe
Nash-Healey Le Mans Coupe
20
Fotogalerie
Nového majitele hledá dnes již klasické auto z 50. let, unikátní Nash-Healey. Na jeho vzniku se podílely tři společnosti, přičemž každá pocházela z jiné části světa. 

Ani v minulosti nebyla spolupráce několika výrobců na tvorbě jediného automobilu ničím překvapivým. Navíc, když vezmeme v potaz existenci tradičních karosáren, které na holé podvozky vyráběly speciální karoserie na přání zákazníka. V 50. letech minulého století byl stylovým výsledkem přímo mezinárodního projektu například i Nash-Healey Le Mans Coupe.

Elegantní kupé z roku 1953 bylo společným výtvorem americké značky Nash Motors, britského Healey a nakonec také italské karosárny Pininfarina. Když model rozdělíme na části, motor pocházel z amerického Wisconsinu, šasi z britského Warwicku a karoserii samozřejmě obstaralo známé designové studio v Turíně.

Jeden z dochovaných exemplářů Le Mans Coupe se teď koneckonců objeví v aukci společnosti Mecum v Dallasu. Jde přitom o opravdovou vzácnost, modelu bylo totiž vyrobeno pouhých 506 kusů, přičemž tato speciální varianta s dodatkem Le Mans oslavovala pódiové umístění obou značek ve vytrvalostním závodě v roce 1952.

Zmíněný motor od značky Nash je řadovým šestiválcem Dual Jetfire o objemu 4,1 litru s rozvodem OHV, hliníkovou hlavou a dvojitými karburátory. Výkonem se pohyboval okolo 104 kW (142 koní) a 312 Nm točivého momentu. Maximální rychlost vozu byla udávaných 178 kilometrů za hodinu. Karoserie od Pininfariny byla vyrobena ručně, jak byste očekávali, a dostala kapotu i víko kufru z hliníku.


Celý článek najdete na webu autorevue.cz >>>