OBRAZEM: Automobilka Horch. Elegantního předchůdce Trabantu může Audi oživit

Horch

Horch Zdroj: Auto.cz

Horch
Horch
Horch
Horch
Horch
39
Fotogalerie

Dnes již mrtvou značku Horch by mohla oživit automobilka Audi. V minulosti obě patřily do stejné skupiny Auto Union.

Horch patří mezi dávno zaniklé a dnes už takřka zapomenuté automobilové značky, vždyť největší období slávy zažil v meziválečném období, což v rychlé době internetu je už dávná historie. A přece se možná vrátí na světlo světa. Oživit by ho mohla značka Audi, a tak jsme se rozhodli Horch připomenout.

Historie značky Horch se začala psát již v roce 1899, kdy firmu A. Horch & Cie. založil jistý August Horch, dříve pracující jako ředitel oddělení konstrukce motorů pro Karla Benze. Zprvu se zaměřila na opravu motorových vozidel, už od roku 1901 ale nedaleko Kolína nad Rýnem začala vyrábět vlastní automobily, které byly zpočátku poháněny dvouválcovými agregáty.

Později se Horch přesunul přes krátkou epizodu v Reichenbach im Vogtland do Cvikova, kde působil od roku 1904. Tehdy už společnost fungovala pod názvem Horch & Cie. Motorwagenwerke AG.

Tím pomalu spojení společnosti se svým zakladatelem končí. Kvůli neshodám s partnery August Horch automobilku opouští a zakládá novou firmu. Ta se měla původně jmenovat August Horch Automobilwerke GmbH, jenže ze soudního sporu s původní firmou vyplynulo, že takový název nelze použít. Horch tak zvolil šalamounské řešení, jeho příjmení znamená v němčině „slyš,“ a tak výraz jen přeložil do latiny, z čehož vzniklo „Audi.“ Na myšlenku údajně přišel syn Horchova společníka Franze Fikentschera, který studoval latinu a se zájmem sledoval diskuzi o jméně nové firmy.

Celý článek čtěte na Auto.cz >>>