Živoucí legenda: Ford vyrobil desetimiliontý Mustang

Desetimiliontý vyrobený Ford Mustang

Desetimiliontý vyrobený Ford Mustang Zdroj: ČTK

Desetimiliont
Ford Mustang 5.0 Ti-VCT V8 GT
Ford Mustang 5.0 Ti-VCT V8 GT
Ford Mustang
Ford Mustang
56
Fotogalerie

Bvalý americký prezident Bill Clinton, slavný moderátor Jay Leno, zpětvák Jim Morrison nebo herec Charie Scheen - to je jen velmi stručný výčet osobností, které vlastnily nebo stále vlastní legendu amerického automobilového průmyslu  Ford Mustang. Tento týden sjel z výrobní linky už desetimiliontý vůz s běžícím koněm na přídi.

Ford výročí oslavil ve svém sídle ve Flat Rock, kde se tento legendární sportovní automobil vyrábí. Modely mustangu z let 1964 až po ty nynější se seřadily na parkovišti před budovou vedení firmy a pak se průvod za doprovodu policie vydal na 30minutovou jízdu do komplexu Flat Rock.

Tam byly vozy na parkovišti sestaveny do číslovky 10.000.000, kde tečkami (v USA čárkami) byly první vyrobený Mustang s VIN 001 a kabriolet Mustang GT. Oba vozy mají stejnou, bílou barvu, osmiválcový motor a manuální převodovku.

Mustang je v posledních 50 letech nejprodávanějším sportovním vozem ve Spojených státech, a tři roky nejprodávanějším sportovním automobilem na světě. V Evropě je americká automobilka začala oficiálně prodávat poprvé v roce 2015.