Holding Porsche SE prudce zvýšil zisk. Těžil z dobrých výsledků Volkswagenu

Výroba v závodě Volkswagen v Hannoveru

Výroba v závodě Volkswagen v Hannoveru Zdroj: profimedia.cz

Holdingová společnost Porsche SE, která je hlavním akcionářem německého automobilového koncernu Volkswagen, zvýšila v prvních třech čtvrtletích letošního roku čistý zisk na 3,3 miliardy eur (zhruba 83 miliard korun) ze 437 milionů eur ve stejném loňském období. Oznámila to dnes firma, která těžila z dobrých hospodářských výsledků Volkswagenu.

Společnost Porsche SE ovládají rodiny Porscheů a Piëchů. Podíl firmy na hlasovacích právech v koncernu Volkswagenu činí přes 53 procent, napsala agentura DPA.

"Výsledek po zdanění byl výrazně ovlivněn ziskem z investice ve Volkswagenu," uvedl holding Porsche SE ve své výsledkové zprávě. Potvrdil, že v celém letošním roce počítá s čistým ziskem v rozmezí od 3,4 do 4,9 miliardy eur.

Volkswagen koncem října oznámil, že v prvních třech čtvrtletích letošního roku zvýšil provozní zisk na téměř 14 miliard eur z pouhých 1,7 miliardy ve stejném loňském období, kdy výsledky podniku zasáhla pandemie covidu-19.

Holding Porsche SE není totožný s výrobcem sportovních vozů Porsche AG, který je jednou z divizí Volkswagenu. Součástí Volkswagenu je rovněž česká Škoda Auto.

Video placeholde
Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa? • Videohub