Inflace v eurozóně nezrychlila, zůstala na 0,2 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Boltjes Group

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně zůstalo v srpnu překvapivě na červencové úrovni 0,2 procenta. V prvním rychlém odhadu to oznámil evropský statistický úřad Eurostat. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že inflace zrychlí na 0,3 procenta. Růst cen tak nadále výrazně zaostává za cílem Evropské centrální banky (ECB), podle kterého by se měla meziroční míra inflace pohybovat těsně pod dvěma procenty.

Beze změn na 0,8 procenta zůstala i takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny potravin a energií. Také u ní analytici očekávali zrychlení o 0,1 procentního bodu.

Inflaci dále brzdily především ceny energií. Ty se proti loňskému srpnu snížily o 5,7 procenta, v porovnání s minulým měsícem však byl jejich propad menší. Naproti tomu ceny potravin, průmyslového zboží a služeb stouply méně než v červenci, což vytváří další tlak na ECB, aby podnikla více kroků.

Ceny potravin, alkoholu a tabáku se meziročně zvýšily o 1,3 procenta. V červenci však rostly o 0,1 procentního bodu rychleji. Obdobný vývoj nastal v kategorii služeb, kde se ceny sice zvýšily o 1,1 procenta, v červenci byl však meziroční růst o 0,1 procentního bodu vyšší.

ECB v posledních letech důrazně uvolňuje měnovou politiku, aby podpořila hospodářský růst a inflaci. Mimo jiné zavedla také záporné depozitní sazby a spustila nákupy vládních dluhopisů.

Měnový výbor ECB se znovu sejde příští týden. Většina analytiků ale neočekává, že by ECB před začátkem čtvrtého čtvrtletí přikročila k dalším opatřením.