Inflace v září zrychlila na 0,4 procenta, analytici čekali opak

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Růst spotřebitelských cen v září zrychlil na 0,4 procenta, meziroční inflace tak byla o 0,1 procentního bodu vyšší než v srpnu. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Ačkoliv analytici čekali stagnaci nebo pokles, růst inflace je podle nich slabý. Zrychlení růstu cen ovlivnilo zdražení dovolených a rekreačních a kulturních služeb, a také ceny alkoholu a tabáku.

Za celé třetí čtvrtletí ceny proti loňsku stouply o 0,4 procenta, což bylo je o 0,3 bodu méně než ve 2. čtvrtletí. „Inflace v září zůstala i přes mírný nárůst nízká, na hony vzdálená cíli ČNB. V meziměsíčním srovnání se ceny v souladu s obvyklým sezónním trendem snížily,“ komentuje Patrik Rožumberský z UniCredit Bank.

Rostly ceny zájezdů, alkoholu a tabáku

Zářijové zrychlení růstu cen ovlivnil zejména růst cen dovolených o 6,8 procenta a cen rekreačních a kulturních služeb o 1,5 procenta. Značný dopad na zvyšování cenové hladiny měly opět také alkoholické nápoje a tabák, například u tabákových výrobků stouply ceny meziročně o 8,5 procenta.

Celkový růst naopak mírnily klesající ceny v dopravě, především díky snížení cen pohonných hmot o 15,1 procenta. Pokračoval pokles cen v oblasti zdraví kvůli zrušení regulačních poplatků a také u pošty a telekomunikací.

„Pravdou ovšem je, že výraznější inflační tlaky se stále neobjevují. Ceny ropy stagnují na nízkých úrovních, impuls k růstu cen chybí jak ze strany dovozních cen, tak ze strany cen v průmyslu,“ podotýká Rožumberský.

Graphical visualization of Cz Inflation Rate Mom

Spotřebitelské ceny rostly i za celé třetí čtvrtletí, ale růst ve srovnání s předchozím čtvrtletím zpomalil. ČSÚ zaznamenal zpomalení například u bydlení, a to díky zmírnění růstu cen zemního plynu na 1,7 procenta ze 4,5 procenta ve druhém čtvrtletí.

„Je až s podivem, že ceny stále výrazněji nerostou. Centrální banky po celém světě nadopovaly ekonomiky obrovským množstvím peněz a to se dříve nebo později musí projevit i u nás. Předpokládám, že tlak na zvýšení cen se ukáže už v roce 2016,“ komentoval analytik Jan Žák, investiční analytik Zlaťáky.cz.