Inflaci se nikdo nevyhne. V eurozóně vzrostla o rekordních 8,9 procenta

Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagarde.

Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagarde. Zdroj: Profimedia.cz

Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v červenci zrychlil na 8,9 procenta z červnové hodnoty 8,6 procenta. Inflace tak vystoupila na další rekord. V rychlém odhadu to dnes uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Za vysokou inflací stojí zejména prudký růst cen energií. Červencový nárůst inflace byl překvapením pro analytiky, kteří podle agentury Reuters předpokládali, že tempo růstu cen zůstane na červnové úrovni.

Inflace v eurozóně se nachází vysoko nad dvouprocentním cílem Evropské centrální banky (ECB). Minulý týden ECB v reakci na prudký růst inflace poprvé od roku 2011 zvýšila základní úrokové sazby, a to výrazněji, než původně avizovala. Její základní úrok se dostal na 0,50 procenta z rekordního minima nula procent, na kterém se držel od roku 2016.

Ceny energií v eurozóně se podle rychlého odhadu Eurostatu v červenci meziročně zvýšily o 39,7 procenta. Jejich růst nicméně zpomalil z červnových 42 procent. Zrychlil naopak růst cen potravin, a to na 9,8 procenta z 8,9 procenta.

Nejvyšší inflaci v rámci eurozóny v červenci podle Eurostatu vykázalo Estonsko, kde se ceny meziročně zvýšily o 22,7 procenta. Nejpomaleji ceny rostly na Maltě, kde inflace činila 6,5 procenta. Údaje za celou Evropskou unii odhad neobsahuje.

Meziroční inflace v České republice v červnu vystoupila na 17,2 procenta z květnových 16 procent. V posledních třech měsících se drží na nejvyšší úrovni od prosince 1993. Předběžné údaje za červenec zatím nejsou k dispozici.

ECB minulý týden signalizovala, že bude úrokové sazby dál zvyšovat. Příští zasedání Rady guvernérů se bude konat 8. září. Guvernér rakouské centrální banky Robert Holzmann před několika dny uvedl, že ECB bude v rámci boje proti inflaci možná nucena strpět mírnou recesi ekonomiky eurozóny. Holzmann je zároveň členem Rady guvernérů ECB.

Eurostat dnes v samostatné zprávě uvedl, že mezičtvrtletní růst ekonomiky eurozóny ve druhém čtvrtletí zrychlil na 0,7 procenta z 0,5 procenta v prvním kvartálu. Meziroční tempo růstu však zpomalilo na čtyři z předchozích 5,4 procenta.