Investiční skupina DRFG se mění na DRFG Investment Group a chystá expanzi

Roman Řezníček a David Rusňák, největší akcionáři DRFG Investment Group

Roman Řezníček a David Rusňák, největší akcionáři DRFG Investment Group Zdroj: DRFG

Brněnská investiční skupina DRFG, která v Česku, Polsku a na Slovensku spravuje nemovitosti a developerské projekty, dokončila svou fúzi s firmou DRFG Telco. Ve středu tak vznikla nová společnost s názvem DRFG Investment Group. Ta bude pokračovat ve všech stávajících aktivitách a ještě intenzivněji pracovat na mezinárodní expanzi. Spojení podle zástupců firmy navíc přináší přehlednější organizační strukturu, ekonomické posílení a ještě větší transparentnost.

Hlavními akcionáři DRFG Investment Group jsou David Rusňák a Roman Řezníček. Předsedou dozorčí rady se stal hlavní ekonom společnosti Martin Slaný. „Fúze nám umožní posílit ekonomickou stabilitu celé skupiny, zajistíme vyšší míru diverzifikace majetku a zároveň budeme ještě více čitelní pro investory i banky,“ uvedl Rusňák. „DRFG Investment Group bude stejně jako její předchůdkyně finančně stabilní, zdravá, transparentní a investorsky perspektivní finanční skupina,“ doplnil Řezníček.

Součástí procesu fúze bylo i ocenění aktiv a závazků na aktuální tržní hodnotu. Poté, co soudem jmenovaný znalec toto ocenění k 1. červenci 2023 provedl, došlo ke zvýšení hodnoty vlastního kapitálu celé skupiny o 329 milionů korun. Došlo také ke zvýšení poměru vlastního kapitálu k aktivům neboli equity ratio na úroveň 11,4 procenta. V příštím roce plánuje skupina další významný nárůst vlastního kapitálu a v roce 2025 má za cíl dosáhnout úrovně equity ratio nad dvacet procent.

S fúzí přichází také změna akcionářské struktury. Podíl Pavla Fráni, který byl od roku 2019 akcionářem společnosti DRFG, odkoupili David Rusňák a Roman Řezníček. Oba tak navýšili svůj podíl v nově vzniklé společnosti, ve které David Rusňák nyní vlastní 51 procent akcií, Roman Řezníček 44 procent akcií a pět procent akcií je nadále v držení klíčových osob ve skupině.

„Čtyři roky v DRFG mně přinesly kromě přátel v osobě Davida Rusňáka a Romana Řezníčka také celou řadu cenných a nových zkušeností. Nyní se vracím naplno do advokacie. Se skupinou se neloučím, nadále s ní budu spolupracovat nejen v oblasti právních služeb,“ vysvětlil Fráňa. 

DRFG Investment Group bude nadále rozvíjet své tři strategické oblasti. Segment nemovitostí, který zahrnuje vše od developerské činnosti, pronájmu obchodních i logistických ploch až po facility management. 

Dále telekomunikace, v rámci kterých poskytuje v miliardových objemech komplexní služby telekomunikačním operátorům spojené s výstavbou, modernizací a údržbou telekomunikačních sítí ve Švýcarsku, Německu, Rakousku, Česku a na Slovensku. Mezi její klienty patří například Swisscom, Cellnex, Vodafone, T-Mobile, Ericsson a další. Třetím segmentem jsou finanční služby s více než 500 tisíci zákazníky a stovkami vázaných zástupců.