Kalousek: V šetření nesmíme polevit

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Vit Simanek

Ministerstvo financí očekává, že deficit veřejných financí letos klesne na tři procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z fiskálního výhledu ministerstva. Pro přijetí eura je nezbytné dodržet právě tříprocentní hranici.

Loni deficit veřejných financí klesl na 3,09 procenta HDP z předloňských 4,83 procenta. Fiskální výhled tak odpovídá plánům, které vláda nastínila v dubnové aktualizaci Konvergenčního programu zaslané Evropské komisi.

Pro rok 2013 počítá ministerstvo s deficitem 2,9 procenta HDP, pro rok 2014 s 1,9 procenta HDP. Pro rok 2015 byl stanoven cíl 0,9 procenta HDP, o rok později by mělo již být hospodaření vládního sektoru podle MF vyrovnané.

vládní dluhvládní dluh | Ministerstvo financi

„Je potřeba si uvědomit, že i přes úsporná opatření dosahuje strukturální deficit kolem dvou procent HDP. Proto nesmíme polevit v nastavené konsolidaci veřejných rozpočtů a v dalším prosazování úspor,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj vláda připravuje i prorůstové kroky. Loňský pokles deficitu souvisí podle ministra s menší investiční aktivitou měst a obcí, příspěvkových organizací a veřejných vysokých škol.

Celkový dluh vládního sektoru na konci roku 2012 odhaduje MF na 44 procent HDP. Loni byl 41,2 procenta HDP. I přes očekávaný růst zatím ČR toto maastrichtské kritérium pro přijetá eura plní. Dluh vládního sektoru by totiž neměl přesáhnout 60 procent HDP.