Komárkova Sazka má na dosah licenci na provozování britské Národní loterie

Podnikatel a miliardář Karel Komárek se může radovat z výhry v tendru na provozování britské loterie.

Podnikatel a miliardář Karel Komárek se může radovat z výhry v tendru na provozování britské loterie. Zdroj: KKCG

Sázková a loterijní skupina Allwyn Entertainment, dříve Sazka Group, českého podnikatele Karla Komárka s velkou pravděpodobností zvítězí v tendru na provozovatele britské Národní loterie. Tamní komise pro hazard v úterý oznámila, že Allwyn je takzvaným preferovaným žadatelem. National Lottery je jednou z největších loterií na světě, když od svého založení v 90. letech vybrala na dobročinné účely přes 45 miliard liber. Současná licence pro její provozování vyprší v únoru 2024.

„Společnost Allwyn byla vybrána jako preferovaný žadatel ve férové a transparentní soutěži, do jejíhož finálního kola se dostali čtyři zájemci. Jde o největší počet od doby udělení první licence v roce 1994,“ uvedla Gambling Commission na svém webu.

„Společnost Allwyn se zavázala investovat do Národní loterie, což by mělo přinést její další růst a inovace napříč produkty a prodejními kanály. To povede k většímu objemu peněz získaných na dobročinné účely,“ stojí dále v oznámení.

Video placeholde
Medailonky českých miliardářů: Karel Komárek ml. • Videohub E15

Kromě Allwynu se soutěže na získání licence zúčastnily také italská Sisal Spa, současný provozovatel Camelot UK Lotteries a společnost The New Lottery Company. Firma Camelot, která loterii provozovala po celou dobu, tedy 28 let, je nyní náhradníkem pro případ, že se dohodu s Allwynem nepodaří finalizovat.

„Dnešní oznámení vítáme. Náš návrh byl vyhodnocen jako nejlepší cesta pro zvýšení objemu peněz na dobročinné účely bezpečným a udržitelným způsobem,“ uvedla společnost Allwyn v tiskové zprávě s tím, že hodlá dát britské Národní loterii nový impulz a že začne okamžitě připravovat podrobný plán předchodu loterie od současného provozovatele.

Aktivity Allwynu ve Velké Británii povede bývalý generální ředitel maloobchodního řetězce Sainsbury’s Justin King. Mezi poradci byl při tendru také například Sir Keith Mills, který měl velkou zásluhu na získání letních olympijských her do Londýna. 

Společnost Allwyn se v průběhu tendru zavázala, že během trvání kontraktu dá na dobročinné účely z peněz získaných v rámci loterií 38 miliard liber. Licence bude na deset let, do roku 2034. Půjde nejen výnosný byznys, jelikož držitel licence má právo na část peněz z prodeje losů, ale také o prestižní záležitost, která upevní postavení a pověst Allwynu.

Provozování Národní loterie je jednou z nejlukrativnějších vládních zakázek ve Velké Británii. Zároveň jde o jednu z největších loterií na světě. V minulém účetním roce dosáhly tržby 8,3 miliardy liber (v přepočtu 245 miliard korun) a na charitu a dobročinné účely loterie darovala 1,9 miliard liber.

Vítězství Allwynu by měla komise pro hazard (Gambling Commission) potvrdit v blízké budoucnosti. Poté začne běžet 22měsíční období, během něhož dojde k převodu licence. Generální ředitel firmy Camelot Nigel Railton v tiskové zprávě uvedl, že je ztrátou licence „neskutečně zklamaný“.

Za zmínku stojí, že v lednu skupina Allwyn oznámila vstup na newyorskou burzu. Dojít by k němu mělo ve druhém čtvrtletí letošního roku, a to spojením s takzvanou „special purpose acquisition company“, zkráceně SPAC.

Allwyn je součástí skupiny KKCG. Tu ovládá podnikatel Karel Komárek, který patří k nejbohatším českým podnikatelům. Časopis Forbes odhadl hodnotu jeho majetku na 5,3 miliardy dolarů. Jeho firma KKCG se zaměřuje hlavně na podnikání v zábavě, ale také v ropě a plynu, informačních technologiích a v realitách. Skupina vyvíjí podnikatelské aktivity ve 36 zemích světa.