Komárkův Allwyn díky akvizicím výrazně zvýšil tržby, zisk stoupl o 16 procent

Karel Komárek

Karel Komárek Zdroj: Tereza Kovandová

Společnost Allwyn International, která provozuje loterie v České republice a dalších zemích, ve třetím čtvrtletí zvýšila podle předběžných a neauditovaných výsledků celkové konsolidované tržby meziročně o 98 procent na 2,01 miliardy eur. Za silným růstem jsou ale nedávné akvizice. Bez nich by konsolidované celkové tržby o jedno procento klesly a dosáhly 1,01 miliardy eur, oznámila firma.

Konsolidovaný zisk před úroky, daní, odpisy a amortizací (EBITDA) firma po úpravě o jednorázové vlivy zvýšila meziročně o 16 procent na 368,4 milionu eur. EBITDA je ukazatelem tvorby hrubého zisku a je považován za jednu z klíčových informací o základní výkonnosti firem na provozní úrovni. Konsolidovaná marže EBITDA se snížila na 41,7 procenta ze 49,3 procenta před rokem. Bez vlivu akvizic konsolidovaný zisk EBITDA meziročně vzrostl o jedno procento na 319 milionů eur.

Allwyn vylepřil výsledky navzdory tomu, že výsledky sportovních utkání byly příznivější pro zákazníky, uvedl šéf podniku Robert Chvátal. To podle něj ovlivnilo sektor sportovních sázek obecně. Méně příznivý byl také vývoj u jackpotu. Růst čistých tržeb ve čtvrtletí činil 38 procent na 883,3 milionu eur.

Allwyn patří do skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka. Podnik má kanceláře v Lucernu, Praze, Londýně, Watfordu, Bostonu a v Bruselu.

Firma v letošním prvním čtvrtletí dokončila akvizice loterijní společnosti Camelot UK, současného provozovatele britské Národní loterie, a společnosti Allwyn LS Group, dříve označované Camelot LS Group, která je současným provozovatelem loterie v americkém státě Illinois. Tyto akvizice mají významný dopad na konsolidované výsledky skupiny. Rozdíly mezi obchodními modely nedávných akvizic a stávajícími aktivitami také vedou k tomu, že ziskové marže nejsou přímo srovnatelné, upozornila firma.