Konica Minolta míří do české telemedicíny

Inovační centrum Konica Minolta v Brně.

Inovační centrum Konica Minolta v Brně. Zdroj: Jan Sedlak

Olomoucká fakultní nemocnice a brněnská pobočka japonského gigantu Konica Minolta uzavřely strategické partnerství. Jeho cílem je vytvoření systému, který výrazně usnadní organizaci práce, sdílení informací, a tím i chod celé nemocnice.

„Každý modul systému znamená jeden samostatně použitelný technologický produkt. Velký poskytovatel zdravotní péče, jímž je například olomoucká nemocnice, využije celý modulární systém. Všechny produkty jeho činností pak na sebe navazují. Spočívá to v dálkovém přenosu zdravotních informací, jako je například tlak a teplota, od pacienta k lékaři prostřednictvím telekomunikačních technologií,“ vysvětluje profesor Miloš Táborský z olomoucké nemocnice.

„Technologické know-how společnosti doplňuje naše klinické znalosti a záměry v budoucím vývoji nových řešení v oblasti telemedicíny a e-Health (systematické využití informačních a telekomunikačních technologií ve zdravotnictví),“ dodal.

Brněnští vývojáři firmy Konica Minolta nacházejí podporu u japonského nejvyššího vedení. Prezident Shoei Yamana pro server e15.cz v Berlíně uvedl, že trendem firmy je expanze do medicínské diagnostiky od zdravotní prevence přes ultrazvuk a rentgen až po vyhodnocování tlaku, tepu či teploty pacienta. „Naším cílem je vytvoření kompletní lékařské infrastruktury s využitím nejmodernějších technologií a diagnostiky,“ doplnil Yamana. Jeho program se zaměřuje zejména na seniory, kterých ve vyspělých zemích výrazně přibývá.

V souvislosti s nejmodernějšími technologiemi plánuje olomoucká fakultní nemocnice také stavbu nové budovy pro Národní telemedicínské centrum. „V aktuální fázi se jedná o inovativní partnerství. Z technologií, které známe, vytváříme nové produkty. V tuto chvíli není možné mluvit v číslech, natož hovořit o výši investice,“ uvedl k financování šéf českého zastoupení společnosti Konica Minolta Pavel Čurda. S pilotními produkty, které ze spolupráce dvou špiček ve svých oborech budou určeny pro český trh, se chce Konica Minolta prosadit i ve světových zdravotnických centrech.