Koronavirem se nakazilo už 7,5 milionu lidí, USA se obávají druhé vlny epidemie

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15.cz přináší několik důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Korekce

Signály, že akciové trh po celém světě čeká korekce, se ukázaly jako pravdivé. V Evropě ve čtvrtek trhy spadly nejvíce za dva měsíce, index Stoxx 600 klesl o 4,1 procenta. Mimoburzovní obchodování ukazuje, že pokles by mohl pokračovat. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 6,9 procenta, širší americký index S&P 500 klesl o 5,89 procenta. Index NYSE TICK sledující poměr mezi stoupající a klesajícími tituly, dosáhl historického dna. Pražská burza oslabila o 3,62 procenta.

Koronavirový milník

Celosvětový počet nakažených nemocí COVID-19 dosáhl 7,5 milionu. V USA stoupají obavy z druhé vlny šíření nemoci, ministr financí Steve Mnuchin ale varoval, že země by neměla znovu „vypínat“ svou ekonomiku. Prezident Donald Trump vyzval před velkými své příznivce plánovanými akcemi v Texasu, aby podepsali dokument zbavující pořadatele odpovědnosti, pokud by se na mítinku nakazili koronavirem.

Úleva pro banky

Evropským bankám se uleví. Členské státy se shodly na legislativě, která vyváží negativní dopady ztrát, které banky udrží při obchodování s vládními dluhopisy. Elke Königová, která má na starost správu krachujících evropských bank, ale varovala před využíváním peněz daňových poplatníků k záchraně finančních domu, které měly potíže už před koronavirem.

Britský propad

Britská ekonomika v dubnu kvůli dopadům koronaviru klesla proti předchozímu měsíci o 20,4 procenta, což je nejvíce v zaznamenané historii. V tříměsíčním cyklu do konce dubna pak propad proti předchozím třem měsícům činil 10,4 procenta.