Lego má rekordní čistý zisk, krizi poráží i díky Pánovi prstenů a stavebnicím pro dospělé

LEGO set Rivendell (Roklinka) je největší stavebnicí s Pánem prstenů a osmým největším LEGO setem ze všech

LEGO set Rivendell (Roklinka) je největší stavebnicí s Pánem prstenů a osmým největším LEGO setem ze všech Zdroj: LEGO

LEGO set Rivendell (Roklinka) je největší stavebnicí s Pánem prstenů a osmým největším LEGO setem ze všech
2
Fotogalerie

Dánský výrobce stavebnic Lego pokračuje v boomu odstartovaném během pandemie a hlásí rostoucí tržby. Za rok 2022 stouply o 17 procent na 9,28 miliardy dolarů. Legu se daří i navzdory nepříznivé makroekonomické situaci, vysoké inflaci a narušení dodavatelských řetězců. Příčinou úspěchu je mimo jiné bohatá nabídka komplikovanějších stavebních setů, které cílí na dospělé zákazníky.

Lego patřilo k firmám, jež těžily ze zvýšeného zájmu zákazníků během pandemie. Enormní zájem zákazníků se jim daří udržet. „Důvodem k růstu tržeb není zdražování výrobků, lidé zkrátka kupují více lega,“ řekl CNBC generální ředitel Lega Niels Christiansen. „Zákazníci kupují větší a komplikovanější sety,“ dodal.

I díky tomu stoupl čistý zisk za loňský rok o čtyři procenta na rekordní dvě miliardy dolarů. Lego cíleně diverzifikuje svoje produkty tak, aby byly atraktivní i pro dospělé fanoušky. Nepřestává navíc zásobovat trh stále novými stavebnicemi. Téměř polovinu portfolia Lega v loňském roce tvořily novinky, které navíc často licencují slavné popkulturní značky, jako jsou Stranger Things, Star Wars, Harry Potter nebo Pán prstenů. Zároveň se Lego soustředí na opačný pól zákazníků, tedy na ty, kteří kvůli omezenému rozpočtu kupují ty nejlevnější stavebnice.

Lego navíc úspěšně bojuje s nepříznivou makroekonomickou situací a rostoucími náklady prostřednictvím nových továren stavěných co nejblíže klíčovým trhům. Výrobky určené pro Spojené státy tak kompletuje v továrně v Mexiku. Tu navíc během dvou let nahradí výroba přímo ve Virginii, čímž se dodavatelský řetězec zkrátí ještě výrazněji. Lego plánuje v roce 2025 otevřít i uhlíkově neutrální továrnu ve Vietnamu, která bude zásobovat asijský trh.

Společnost loni profitovala také z otevírání nových prodejen. V roce 2022 celosvětově otevřela 155 nových obchodů, polovinu z toho v Číně. Letos chce pokračovat podobným tempem, chystá se otevřít 145 nových fyzických prodejen. Ty podle generálního ředitele Christiansena zůstávají klíčové.

Společnost Lego vznikla v roce 1932 v Dánsku a podle výše tržeb je největším výrobcem hraček na světě. Globálně provozuje pět výrobních závodů, jeden z nich od roku 2000 v Kladně, kde se stavebnice dekorují, kompletují se menší díly a balí se.

VIDEO: Prohlédněte si historii společnosti LEGO, která v minulém roce oslavila 90 let existence

Video placeholde
• LEGO