Lego kostka vydrží v oceánu přes tisíc let. Výrobci hraček teď tlačí na udržitelné materiály

Mořští živočichové sice mohou být sestaveni z lega, slavné plastové kostičky ale spolu s dalšími hračkami patři mezi zdroje znečistění oceánů

Mořští živočichové sice mohou být sestaveni z lega, slavné plastové kostičky ale spolu s dalšími hračkami patři mezi zdroje znečistění oceánů Zdroj: profimedia.cz

Panenky Barbie bývaly ještě před pár lety plastovým odpadem, který se podílel na znečišťování planety stejně, jako všechny jednorázové plasty.
Hračkářský gigant Mattel ale od roku 2020 zvýšil počet udržitelných hraček z pouhých čtyř na současných 33.
3
Fotogalerie

Po ekologických obalech, brčkách či udržitelném oblečení postupně „zelenají“ i hračky. Americký výrobce hraček Mattel několikanásobně zvýšil počet udržitelných hraček za poslední dva roky a do roku 2030 chce, aby jeho celá produktová řada stoprocentně „zezelenala“. Pozadu nezůstává ani konkurenční Hasbro, Lego Group nebo Toynamics.

Panenky Barbie bývaly ještě před pár lety plastovým odpadem, který se podílel na znečišťování planety stejně jako všechny jednorázové plasty. Hračkářský gigant Mattel ale od roku 2020 zvýšil počet udržitelných hraček z pouhých čtyř na současných 33. Nejsou mezi nimi jen barbíny z recyklovaného plastového odpadu, ale nově například i zcela uhlíkově neutrální autíčko Tesla Roadster, které je vyrobeno z 99 procent z recyklovaných materiálů.

Udržitelnější cestou se vydává také konkurenční hračkářská společnost Hasbro. Ta oznámila, že do roku 2024 bude jedna z jejích nejoblíbenějších hraček Pan Brambůrek vyrobena z obnovitelných materiálů. Významné kroky k udržitelnosti podniká i společnost Lego. Ta vyrábí některé doplňky stavebnic z plastu získaného z brazilské cukrové třtiny a zkouší přeměňovat recyklované plastové lahve na své lego kostky. Informuje o tom americký zpravodajský web Bloomberg.

Na všech těchto změnách v oblasti hračkářství je podle nejrůznějších průzkumů vidět, že si to spotřebitelé žádají. „Domnívám se, že se postupně dostáváme do bodu zlomu,“ uvedla vedoucí oddělení globální udržitelnosti společnosti Mattel Pamela Gill-Alabasterová. Navazuje přitom na průzkumy, které ukazují, že zhruba osmdesát procent rodičů považuje udržitelnost hraček za důležitou.

Studie z roku 2021 zveřejněná v časopise Environment International hovoří o tom, že průměrná západní domácnost nakoupí každý rok 18,3 kilogramu  plastových hraček na jedno dítě. Přechod na nové materiály však nebude snadný, natož levný. Výroba hraček z biologických a recyklovaných plastů představuje značné výrobní výzvy. Udržitelných materiálů pro výrobu zelenějších hraček je navíc spíše nedostatek, což vede ke zvýšení jejich cen. „Řada společností, které vyrábějí spotřební zboží, se zavazuje používat udržitelné plasty. Poptávka je tedy obrovská, ale nabídka je omezená,“ říká Gill-Alabasterová.

Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle

Video placeholde
Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle • Videohub

Mattel však zahájil už minulý rok takzvaný Playback program, kdy oslovuje své zákazníky, aby své hračky, které už nepoužívají, vrátili výrobci k recyklaci. Snaží se tak předejít tomu, aby hračky skončily na skládkách. Hračky z kolekcí Barbie, Fisher-Price, Matchbox a Mega je možné poslat zpět výrobci k recyklaci. Značka je demontuje a použije k výrobě nových hraček.

To, jak velký dopad má průmysl na znečištění oceánů, zůstává ale stále nejasné. Ze zprávy Programu OSN pro životní prostředí z roku 2014 vyplynulo, že nejvíce se plasty ve spotřebních výrobcích používají právě v hračkách.

Překvapivé zjištění vyplynulo ze studie publikované v časopise Environmental Pollution, která analyzovala kostky Lego vyplavené po desetiletích v moři na břeh ve Spojeném království. Vědci zjistili, že cihličky mohou přetrvávat v oceánu až 1300 let, než se úplně rozloží. 

Andrew Turner, hlavní autor této studie a docent environmentálních věd na University of Plymouth ve Spojeném království, říká, že je zapotřebí intenzivněji zkoumat dopady bioplastů na mořské ekosystémy. „Pokud máme standardní plastovou kostku Lego, která skončí v oceánu, předpokládám, že i kostky z recyklovaného či „zeleného“ plastu skončí v oceánu zcela stejným způsobem,“ upozorňuje Turner.

Zatímco se výrobci hraček soustředí převážně na materiály, ze kterých své hračky vyrábějí, hračkářský výrobce Toynamics klade důraz na edukaci dětí o udržitelnosti. Toynamics například nově vytváří naučné hračky, jejichž prostřednictvím si děti mohou vytvářet vlastní příběhy o ochraně planety a nutí tak i samotné rodiče k diskuzi na toto téma. Prostřednictvím různých domečků učí společnost děti třídit odpadky nebo čerpat energii ze střešních solárních panelů.