Libra klesá, rating Velké Británie ale poskočil do plusu

Web E15.cz přináší několik důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Fúze schválena

Čtvrtá největší automobilka světa může vzniknout. Představenstva automobilek PSA a FCA totiž schválili fúzi obou společností. Nová společnost bude mít tržní hodnotu kolem 50 miliard dolarů, tedy asi 1,1 bilionu korun a ročně by měla na trh dodat kolem 8,7 milionu vozů. Větší automobilové společnosti už jsou pouze německý Volkswagen, japonská Toyota a francouzsko-japonská skupina Renault-Nissan.

Posila do týmu

Francii již dva týdny ochromují masivní protesty po celé zemi. Důvodem je důchodová reforma, kterou chce prosadit prezident Emmanuel Macron. Ten nyní jmenoval nového komisaře, který za ní bude zodpovědný. Na místo po autorovi reformy Jeanu-Paulu Delevoyovi, usedne poslanec Laurent Pietraszewski. 

Lepší hodnocení

Ratingové společnosti S&P a Fitch zlepšily hodnocení Velké Británie poté, co minulý týden drtivě zvítězila Konzervativní strana Borise Johnsona. Rating země vzrostl i přesto, že libra zaznamenala na burzách propady. 

Žaloba na Trumpa

Americká sněmovna reprezentantů schválila finální podobu hlasování o ústavní žalobě proti prezidentovi Spojených států Donaldu Trumpovi. Procedurální výbor dolní komory amerického Kongresu, v níž mají převahu demokraté, těsným poměrem pěti ku čtyřem rozhodl, že na debatu bude vyčleněno šest hodin. Na konci této debaty se pak v hlasování rozhodne o dvou bodech obžaloby. Těmi jsou zneužití pravomoci a bránění Kongresu ve vyšetřování.