Mark Zuckerberg odprodal koncem roku akcie Mety za téměř půl miliardy dolarů

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg Zdroj: Reuters

Šéf a spoluzakladatel americké internetové společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg odprodal v posledních dvou měsících loňského roku akcie firmy za 428 milionů dolarů (zhruba 9,65 miliardy korun). Podle serveru Business Insider to vyplývá z údajů pro regulační úřady. Zuckerberg se akcií Mety zbavoval poprvé po dvou letech, a těžil tak z jejich růstu. Za loňský rok tyto akcie zpevnily o 194 procent a obchodují se poblíž svých maxim. V současnosti stojí 347,12 dolaru za kus.

Spoluzakladatel Mety, která se dříve jmenovala Facebook podle své nejznámější online platformy, začal s prodejem akcií 1. listopadu a od té doby až do konce roku prodával cenné papíry každý den. Celkem se Zuckerberg zbavil 1,28 milionu akcií.

Je to poprvé od listopadu roku 2021, co svůj podíl ve firmě snížil. Do skupiny Meta Platforms patří kromě sociální sítě Facebook ještě Instagram nebo chatovací aplikace WhatsApp. Zuckerberg je aktuálně sedmým nejbohatším člověkem na světě.

Metě se loni dařilo. Zuckerberg totiž snížil náklady, zatímco zájem investorů o velké technologické společnosti povzbudila i vlna kolem umělé inteligence. Akcie Mety byly v loňském roce druhé nejvýkonnější v americkém indexu S&P 500. Překonal je pouze výrobce čipů Nvidia.

Zuckerberg v Metě stále vlastní přibližně třináct procent akcií. Hodnota jeho podílu v polovině tohoto týdne činila téměř 116 miliard dolarů. Jeho osobní majetek se loni díky prudkému růstu ceny akcií Mety rozrostl o osmdesát miliard na 128 miliard dolarů, jak uvádí index miliardářů agentury Bloomberg.