Míra inflace překonala i odhady ČNB. Kvůli růstu cen potravin

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: rasch jan/euro

Dubnová meziroční inflace byla mírně vyšší, než očekávala v aktuální prognóze Česká národní banka, přiznal ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub. Meziroční inflace v dubnu stoupla z březnových 0,2 procenta na půl procenta procenta. ČNB očekávala podle ekonomů dubnovou inflaci 0,3 procenta.

Rozdíl byl podle ČNB způsoben především mírným meziročním růstem cen potravin, zatímco ČNB očekávala jejich pokračující pokles. Korigovaná inflace bez pohonných hmot byla v dubnu také lehce vyšší. I regulované ceny v meziročním vyjádření v dubnu vzrostly nepatrně rychleji, než ČNB očekávala.

Zveřejněná data nadále podle Holuba potvrzují náhled ČNB, že předloňské rozhodnutí začít používat devizový kurz jako další nástroj měnové politiky významně přispělo k odvrácení deflace spojené s propadem poptávky.

„Prognóza ČNB očekává, že zvyšující se ekonomická aktivita a zrychlující se růst mezd budou i nadále působit směrem ke zvyšování inflace, naopak dovozní ceny ji budou letos výrazně brzdit,“ uvedl ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub.

Celková i měnověpolitická inflace se tak budou podle ČNB v roce 2015 pohybovat poblíž nulových hodnot. Během roku 2016 se pak zvýší k dvouprocentnímu cíli ČNB s tím, jak odeznění meziroční propad cen ropy a deflační tendence v eurozóně.