Mnohaletá sága končí krachem, akcionáři matky řetězce Pepco odhlasovali zrušení holdingu

Obchod Pepco.

Obchod Pepco. Zdroj: Blesk:Martin Přibyl

Nadnárodní společnost Steinhoff International po více než pěti letech od vypuknutí účetního skandálu končí. O zrušení holdingu rozhodli akcionáři na středeční mimořádné valné hromadě. Společnost podniká především v oblasti nábytku, domácích potřeb a oděvů a skrze podíl v jihoafrické firmě Pepkor vlastní i řetězec obchodů Pepco, který od roku 2013 působí i v Česku. Píše o tom Bloomberg.

Společnost Steinhoff, která kromě řetězce Pepco v minulosti vlastnila třeba i nábytkářskou firmu Kika, byla v problémech od roku 2017, kdy při účetní kontrole vyšly najevo nesrovnalosti. Společnost následně opustil její šéf Markus Jooste a při dalších kontrolách postupně vycházely na světlo daňové podvody. V návaznosti na vyšetřování následoval kolabs cen akcií.

Držitelé akcií teď pravděpodobně nedostanou žádnou kompenzaci, přestože se ukázalo, že společnost Steinhoff během uplynulých pěti let vyplatila externím firmám téměř 450 milionů eur a vysoké odměny si nechali vyplácet i její manažeři.

„Je to naprostá ostuda,“ řekl David Shapiro ze Sasfin Securities. „Každému muselo být dávno jasné, že společnost nepřežije a pro akcionáře by bylo daleko lepší, kdyby zkrachovala už v roce 2017,“ dodal Shapiro.

Řetězec Pepco, který v Česku provozuje bezmála 280 prodejen, by koncem Steinhoff International neměl být zasažen. Společnost, která je aktivní ve 20 evropských zemích, je zalistovaná na varšavské burze a podle oficiálního prohlášení citovaného webem Money.pl funguje „nezávislá a finančně stabilní firma“. Steinhoff vlastní 72 procent akcií řetězce Pepco.