Majitel řetězců Kika a Pepco falšoval výsledky

Kika

Kika Zdroj: profimedia

Na burze ve Frankfurtu spadla hodnota akcií Steinhoffu za jediný týden o 80 procent. (ilustrační foto)
Největší akcionář jihoafrického retailového koncernu Steinhoff Christo Wiese.
Nábytkářský řetězec Kika je součástí koncernu Steinhoff, který čelí skandálu kvůli falšování výsledků.
Mezi investory a bankami způsobilo odhalení účetních machinací šok. (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Po provalení účetních machinací zmizely za jediný týden tři čtvrtiny hodnoty nábytkářské a oděvní skupiny Steinhoff. Koncern se snaží dohodnout s bankami na odkladu splátek úvěrů.

Jihoafrický retailový koncern Steinhoff, který s řetězci Kika a Pepco působí také v České republice, řeší podezření z obřích účetních podvodů. V Německu, kde se obchoduje hlavní část akcií skupiny, probíhá vyšetřování kvůli umělému nafukování finančních výsledků za letošní i loňský rok.  

Mezi investory a bankami způsobilo odhalení šok. Na burzách ve Frankfurtu nad Mohanem a v Johannesburgu se cena akcií skupiny propadla za jediný týden o osmdesát procent. Hodnota firmy se po vypuknutí skandálu ztenčila o více než deset miliard eur. Hlavní akcionář skupiny Christo Wiese kvůli tomu vypadl z žebříčku jihoafrických miliardářů. Z pozice šéfa koncernu musel odejít manažer Markus Jooste.

Steinhoff se aktuálně snaží s věřiteli dohodnout na odložení splátek úvěrů v hodnotě jedné miliardy eur. Podle zdrojů agentury Bloomberg se již část velkých věřitelů k dohodě s koncernem přiklání.

Mezi věřiteli skupiny jsou například bankovní domy Bank of America, BNP Paribas, Citigroup nebo HSBC. Vybřednout z problémů má firmě pomoci také rozprodej majetku za jednu miliardu eur.

„Pravděpodobně dojde k restrukturalizaci společnosti a prodeji některých firem ze skupiny. Závisí na dohodě financujících bank a pojišťoven s restrukturalizačním správcem, zda najdou společnou řeč a pomohou zajistit chybějící likviditu,“ uvedla Markéta Stržínková, ředitelka pojišťovny pohledávek Atradius pro střední a východní Evropu.

Steinhoff vlastní čtyřicet nábytkářských a oděvních řetězců, působí na třiceti světových trzích, zaměstnává 130 tisíc lidí. Ambicí koncernu bylo stát se globálním konkurentem největšího světového prodejce nábytku Ikea.