Na trh pražské burzy Start vstoupily akcie Fillamenta a Prabosu, o akcie Primoco nebyl velký zájem

Zakladatel Primoco UAV Ladislav Semetkovský

Zakladatel Primoco UAV Ladislav Semetkovský Zdroj: Michael Tomes, E15

Na novém trhu pražské burzy Start se v upisovacím 14denním období upsal plný objem akcií společnosti Fillamentum a více než 30 procent emise akcií firmy Prabos Plus. Naopak se neupsal požadovaný minimální objem akcií Primoco UAV, která tak nebude na Start zařazena.

Jako první uzavřela knihu objednávek firma Fillamentum, která se zabývá výrobou polymerových produktů a do jejíhož výrobního portfolia patří mimo jiné struny do 3D tiskáren. Cena za jednu akcii byla stanovena na 825 korun a společnost upsala celkem 28 800 nových akcií. Emise vzbudila mezi investory velký zájem a poptávka po akciích společnosti převýšila maximální nabízené množství 1,021krát, uvedla pražská burza.

"Úspěch emise Fillamenta ukazuje důvěru českých investorů v tuzemské technologické firmy, které touto formou realizují expanzi na zahraničních trzích. Jde o ikonický milník, a to jak pro český kapitálový trh, tak pro firmu samotnou. Dopad emise není jen ekonomický, ale také marketingový," řekl ředitel Roklen Corporate Finance Jakub Burda.

U tradičního výrobce pracovní a volnočasové obuvi Prabos Plus byla cena za akcii stanovena na 400 korun a mezi nové investory bylo prodáno 55 625 akcií. Předseda představenstva Jaroslav Palát získal díky úpisu 22,3 milionu korun výměnou za svůj 5,6procenttní podíl ve firmě. Peníze hodlá investovat zpět do firmy formou akcionářské půjčky. "Máme velice kladné ohlasy investorů. Za posledních dvacet je to nejlepší projekt, který se na kapitálovém trhu uskutečnil," míní ředitel poradenské firmy Starteepo František Bostl.

Jako poslední uzavřela veřejnou nabídku akcií společnost Primoco, která se zabývá výrobou bezpilotních letadel. "Ačkoliv společnost vzbudila mezi investory velký zájem, nepodařilo se nakonec dosáhnout v tomto upisovacím období na emitentem stanovený cílový objem upisovaných akcií," uvedl mluvčí burzy Jiří Kovařík. Šéf firmy Ladislav Semetkovský nevyloučil vstup na trh Start později.

Úpis skončil podle analytika J&T Banky Milana Vaníčka úspěchem. "Dvě společnosti ze tří byly schopny naleznout potřebné množství nových investorů, kteří poptávaným objemem uspokojili potřeby dvou emitentů," uvedl. Burza přivedla nové emitenty, zprovoznila nový trh a podpořila jej dostatečně důrazně. "Samotné společnosti pak prošly rovněž velmi náročným procesem. Investoři měli dost informací a mohli si sami zhodnotit, zda jim takovýto styl investování vyhovuje a jestli jim vyhovují společnosti, které se aktuálně nabízely," podotkl.

Investoři pokládali objednávky na koupi akcií od 30. dubna. Společnosti zveřejnily prospekty cenných papírů, které byly schváleny Českou národní bankou. Tím byla splněna základní podmínka pro zahájení příjmu objednávek v rámci úpisu jednotlivých emisí. Akcie Prabosu a Fillamenta se budou obchodovat na trhu Start v rámci čtyř aukcí ročně.

Start je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy, pro které je cestou, jak se dostat ke kapitálu. Těmto podnikům nabízí možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek. Regulované trhy jsou pro menší firmy prakticky nedostupné kvůli administrativě, která zvyšuje náklady vstupu na burzu.