Nezaměstnanost v červenci zůstala na 7,4 procenta, přibylo volných míst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Oživování české ekonomiky dál ovlivňuje statistiku nezaměstnanosti. V červenci počet lidí bez práce zůstal na 7,4 procenta. Analytici odhadovali nárůst nezaměstnanosti na 7,5 procenta. Absolutní počet nezaměstnaných však stoupl na 541 tisíc, uvedl Úřad práce. Několik měsíců v řadě roste počet volných míst, meziročně jich je téměř o 11 tisíc víc.

„Na pozitivním výsledku nezaměstnanosti se podílí i nižší počet uchazečů, kteří obvykle první prázdninový měsíc přicházejí na úřady práce. Tentokrát byl jejich počet nižší o více než pět tisíc,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

V příštích měsících by podle úřadu mohla nezaměstnanost s příchodem absolventů škol stagnovat nebo maximálně mírně růst. „Větší nápor z řad absolventů přijde v podzimních měsících. Nepředpokládám však, že bude tak silný, jako v předchozích letech,“ potvrzuje Dufek.

Jak upozornil analytik Home Credit Michal Kozub, pozitivní zprávou je určitě rostoucí počet volných pracovních míst. „Jejich množství opět narostlo, nyní jich úřady práce evidují více jak padesát tisíc. Poměr mezi uchazeči o práci a volnými místy se tak zlepšuje,“ uvedl Kozub s tím, že se blíží číslům z roku 2004.

Nejhůř je na tom Ústecký kraj, nejlépe Praha

Nejvyšší míra nezaměstnanosti zůstává dlouhodobě v Ústeckém kraji, aktuálně činí 10,8 procenta, tedy stejně jako v červnu. Nejnižší podíl nezaměstnaných mezi kraji je tradičně v Praze, nyní 5,4 procenta.

Z okresů byla nejnižší nezaměstnanost jako obvykle v Praze - východ - 3,4 procenta. Následují Mladoboleslavsko, Prachaticko, Pelhřimovsko a Benešovsko - mají shodně 4,4 procenta nezaměstnaných. Nejvíc lidí bez práce je naopak na Mostecku (13 procent), v okrese Ústí nad Labem (12,6 procenta) a Bruntál (12,5 procenta).

Úřad práce: technické profese vedou

Zaměstnavatelé mají velký zájem tradičně po technických profesích, jakou jsou třeba obráběč kovů, zámečník nebo svářeč. Práce se relativně dobře hledá také například IT specialistům a grafikům.

Úřad práce dnes uvedl, že mezi nově evidovanými nezaměstnanými se začali tak jako v předchozích rocích v létě „v menší míře objevovat i učitelé, vychovatelé, pedagogičtí pracovníci či lektoři“. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) již dříve uvedl, že chce prosadit takovou úpravu legislativy, která zabrání současné praxi, kdy jsou v některých případech pedagogové zaměstnávání jen od září do června a na prázdniny jsou opakovaně propouštěni.

Pod sedm procent až příští rok

Nezaměstnanost klesá od ledna, kdy dosáhla 8,6 procenta a bez práce bylo 629 274 lidí, nejvíc v historii Česka. „Vzhledem k přetrvávajícímu příznivému výhledu předpokládáme, že i v závěru roku, kdy budou končit sezónní práce a úvazky na dobu určitou, se nezaměstnanost už nevrátí nad hranici osmi procent,“ vysvětlil Dufek.

Jak uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák, výraznější pokles podílu nezaměstnaných pod sedmiprocentní hranici nastane až příští rok.

„Snižování nezaměstnanosti bude letos spíše pozvolné, až příští rok můžeme čekat větší pokles,“ potvrzuje i Kozub.

Seznam úřadů práce v České republice