Nezaměstnanost v červnu opět klesla, byla nejnižší za dva roky

úřad práce

úřad práce

Míra nezaměstnanosti v Česku v červnu meziměsíčně klesla o 0,1 procentního bodu na 8,1 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň za poslední dva roky. Zvýšil se i počet volných pracovních pozic - na jedno místo připadalo v průměru 12,5 uchazeče. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Podle většiny analytiků stojí za zlepšenými čísly zaměstnanosti hlavně oživení tuzemského průmyslu.

Počet lidí bez práce klesá už pátý měsíc po sobě. Na úřadech práce bylo v červnu registrovaných 478 775 lidí, téměř o 11 200 méně než v květnu. Volných pracovních míst bylo na konci června 38 416. To je o dvě procenta více než na konci května.

„Optikou posledních několika měsíců se jedná o slušný výsledek, ale nezapomeňme, že v červnu 2008, tedy před krizí, bylo téměř 152 tisíc volných pracovních míst a nezaměstnanost se pohybovala na pěti procentech, tedy nejníže za dlouhá léta. Na jedno místo tehdy čekali necelí dva uchazeči, z čehož je patrné, že dnešní statistika není žádným zázrakem,“ komentoval čísla analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Snížení nezaměstnanosti pomohlo oživení průmyslu

Většina analytiků se shodne na tom, že snížení počtu lidí bez práce pomohl hlavně rostoucí průmysl. „Výraznější oživení ekonomiky se prozatím týká především průmyslu a s ním těsně spjatými obory, ostatní sektory ekonomiky na výraznější oživení čekají,“ komentoval to analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Pavel Sobíšek z UniCredit Bank ale optimismus z posledního vývoje zaměstnanosti tlumí. „Letošní vývoj nezaměstnanosti určitě nelze interpretovat tak, že se ekonomika nadechuje k velkému výkonu. Jde spíš o to, že nízké investice firem z nedávné minulosti omezily růst produktivity, takže i slabší zvýšení poptávky klade požadavky na přijímání nových pracovníků,“ uvedl.

Nejvyšší nezaměstnanost
Most 15,9 %
Bruntál 14,4 %
Děčín 13,6 %
Nejnižší nezaměstnanost
Praha-východ 3,6 %
Praha-západ 3,9 %
Hl. m. Praha 3,9 %
Mladá Boleslav 4,6 %
Benešov 4,9 %

Zdroj:MPSV

Nezaměstnanost mladých klesla, proti průměru je ale dvojnásobná

Oproti předchozímu měsíci v červnu také poklesl počet absolventů škol a mladistvých registrovaných na úřadech práce. Na konci června jich bylo 23 671, což je o 3785 méně než v květnu. Přesto je nezaměstnanost mladých lidí do 25 let dvojnásobná ve srovnání s celostátním průměrem, všímá si Dufek.

Hlavní přísun absolventů se pak čeká až během července a podle analytiků to ovlivní i vývoj celkových čísel o nezaměstnanosti.

„Červenec zřejmě přeruší šňůru poklesů počtu nezaměstnaných, jak je zvykem. Na pracovní trh přijdou čerství absolventi, z nichž část bude hledat práci těžko a dlouho. Od srpna bude počet lidí bez práce opět mírně klesat a v optimálním případě se může míra nezaměstnanosti na konci podzimu dostat pod 8 procent,“ předpovídá Sobíšek.

Petr Dufek si naopak myslí, že v červnu nezaměstnanost dosáhla svého dna. „Nezaměstnanost je v tuto chvíli na letošním minimu, od kterého se už příliš nevzdálí. V závěru roku se nezaměstnanost zvýší na zhruba 8,5 procenta. O jejím výsledku však rozhodne vývoj zahraniční poptávky po produkci českých exportních firem, protože na tu domácí zatím příliš spoléhat nemůžeme“, uvedl.