Nezaměstnanost v eurozóně je rekordních 10,8 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Míra nezaměstnanosti v eurozóně v únoru podle předběžných sezonně přepočtených údajů činila 10,8 procenta, a dostala se tak na nový rekord za dobu, co eurozóna existuje. Nejhorší situace je přitom ve Španělsku, kde nezaměstnanost vzrostla na 23,6 procenta. Situace se zhoršila i v celé Evropské unii, kde nezaměstnanost podle statistického úřadu Eurostat vystoupila na 10,2 procenta.

Eurostat odhaduje, že v únoru bylo v celé EU bez práce asi 24,55 milionu lidí. Z toho asi 17,13 milionu jich připadá na eurozónu. Zhoršení je lépe patrné z meziročního srovnání; zatímco loni v únoru byla nezaměstnanost v eurozóně na 10,0 procenta, v EU činila 9,5 procenta.

Vývoj nezaměstnanosti v eurozóně a EU27

Vývoj nezaměstnanosti v eurozóně a EU27Vývoj nezaměstnanosti v eurozóně a EU27 | Eurostat

Zdroj: Eurostat

Proti letošnímu lednu přibylo v celé EU zhruba 167 tisíc nezaměstnaných, na eurozónu z toho připadá asi 162 tisíc. Proti loňskému únoru dosahuje růst za celou EU zhruba 1,87 milionu lidí, z toho na eurozónu asi 1,48 milionu lidí.

Nejnižší nezaměstnanost mělo v eurozóně Rakousko, a to 4,2 procenta. V Nizozemsku činila míra nezaměstnanosti 4,9 procenta a v Lucembursku 5,2 procenta. K zemím s nejnižší nezaměstnaností se ale řadí také Německo, kde míra nezaměstnanosti činila 5,7 procenta. Na opačném konci je po Španělsku Řecko s nezaměstnaností 21 procent. Je to ale údaj za prosinec.

Nejpříznivější vývoj registruje v EU Litva, kde se nezaměstnanost snížila nejvíce; mezi čtvrtým čtvrtletím 2010 a 2011 se tam nezaměstnanost snížila ze 17,5 na 14,3 procenta. Stejný trend ale vykazuje celé Pobaltí. Razantní nárůst počtu lidí bez práce naopak registruje Řecko, kde se míra nezaměstnanosti ve stejném období zvýšila ze 14,3 na 21 procent. Podobně je na tom i Španělsko a Kypr, i když na Kypru je míra nezaměstnanosti i po silném zvýšení stále ještě pod deseti procenty.