Nezaměstnanost v Německu nečekaně stoupla, i tak je nejnižší od sjednocení

Kontrola plynových turbín Siemensu

Kontrola plynových turbín Siemensu Zdroj: Siemens

Počet nezaměstnaných v Německu v září nečekaně stoupl. Podle sezonně očištěných dat, která dnes zveřejnil spolkový úřad práce, se počet nezaměstnaných zvýšil o zhruba 2000 na 2,795 milionu. Míra nezaměstnanosti ale zůstala na 6,4 procenta, což je nejméně od sjednocení Německa v roce 1990.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že počet lidí bez práce v září klesne, a to o pět tisíc. Dnešní údaje nicméně podle analytiků naznačují, že spotřebitelské výdaje se v Německu dál vyvíjejí slibně.

Německo má největší ekonomiku v Evropě a závislá je na ní i řada firem z České republiky. Bez sezonní úpravy se počet nezaměstnaných snížil na 2,708 milionu, což je nejnižší úroveň od roku 1991.

Graphical visualization of De Unemployment Rate

Z úterních údajů spolkového úřadu práce podle německých médií vyplynulo, že poptávka po zaměstnancích v Německu se v září díky příznivým hospodářským podmínkám vyšplhala na nejvyšší úroveň v historii.

Obtížně se obsazují zejména pracovní pozice ve strojírenství a v některých odvětvích kovoprůmyslu a elektroprůmyslu, čím dál větší problém je i získat odborníky na informační technologie. O plošném nedostatku pracovních sil nicméně prý zatím nelze hovořit.