Nezaměstnanost v Řecku vzrostla, přesáhla 25 procent

řecko

řecko Zdroj: ctk/AP

Míra nezaměstnanosti v Řecku v červnu stoupla na 25,2 procenta z tříletého minima 25 procent v předchozím měsíci. Ve srovnání s průměrem celé Evropské unie tak nezaměstnanost zůstává více než dvojnásobná.

Statistický úřad koncem srpna potvrdil, že řecké ekonomice se v první polovině roku podařilo odvrátit návrat do recese, navzdory hospodářským a politickým problémům souvisejícím s dluhovou krizí.

Hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 0,9 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy stoupl o 0,1 procenta.

V létě však ekonomiku tvrdě zasáhly neshody mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli, jejichž důsledkem bylo mimo jiné omezení pohybu kapitálu v Řecku.

Evropská komise v červenci odhadla, že hrubý domácí produkt Řecka v celém letošním roce klesne o dvě až čtyři procenta. Ještě v květnu přitom očekávala růst o 0,5 procenta a před půl rokem dokonce počítala se zvýšením HDP až o 2,9 procenta. V loňském roce řecká ekonomika stoupla o 0,7 procenta.

Řecká vláda se v létě dohodla na novém záchranném programu, v jehož rámci by měla během tří let získat od mezinárodních věřitelů až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun). Atény musely výměnou za pomoc slíbit další strukturální reformy, úsporná opatření i zvyšování daní.