Nezaměstnanost v USA klesla nejníže za sedm let, mzdy rostou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Irekia - Eusko Jaurlaritza, Flickr (CC BY 2.0)

Američtí zaměstnavatelé v říjnu po dvou slabých měsících prudce zrychlili tvorbu pracovních míst. V ekonomice vzniklo 271 tisíc nových příležitostí, což bylo nejvíce od loňského prosince a dvojnásobek oproti září. Míra nezaměstnanosti se snížila na pět procent, tedy nové minimum za sedm a půl roku. Údaje amerického ministerstva práce výrazně zvýšily pravděpodobnost, že centrální banka USA (Fed) přistoupí v prosinci ke zvyšování úrokových sazeb.

Ekonomové oslovení agenturou Reuters v průměru odhadovali, že tvorba míst se minulý měsíc zvýší jen na 180 tisíc ze zářijového přírůstku 137 tisíc. U míry nezaměstnanosti čekali setrvání na 5,1 procenta. Pětiprocentní míra je úroveň, kterou mnozí činitelé Fedu považují za stav odpovídající plné zaměstnanosti.

Měnový výbor Fedu dal na svém říjnovém zasedání najevo, že v případě příznivého vývoje ekonomiky by mohl v prosinci zvýšit základní úrokovou sazbu, která je v USA od konce roku 2008 na rekordním minimu těsně nad nulou. Návrat k normalizaci měnové politiky Fed podmiňuje zejména trvalým zlepšováním trhu práce. Ekonomové po posledních vyjádřeních členů Fedu odhadli, že ke zvýšení sazeb bude stačit, aby ekonomika v říjnu a v listopadu vytvářela více než 150 tisíc nových míst měsíčně.

Us Unemployment Rate

Šance na zvýšení sazeb zesílil i vývoj hodinových mezd. Ty se proti předešlému měsíci zvýšily o devět centů a v meziročním srovnání vzrostly o 2,5 procenta. Byl to jejich nejvyšší přírůstek od července 2009 a Fed by to mohlo utvrdit v přesvědčení, že inflace bude postupně směřovat k vytyčenému cíli dvou procent.

„Jsou to ohromná čísla. Je celkem jasné, že Fed bude mít v prosinci důvod ke zvýšení sazeb, pokud ekonomika nenarazí na další překážku,“ řekl Reuters Brian Jacobsen z divize investičních fondů banky Wells Fargo.

Na trzích reagoval na zprávu zejména kurz dolaru, který vůči koši měn vystoupil na maximum za tři měsíce. Americké akcie ve vyhlídce na brzké zvýšení úvěrových nákladů zahájily mírným poklesem a ceny státních dluhopisů výrazně klesly, což zvýšilo dlouhodobé úrokové sazby.

Stagnují jen zpracovatelé

Výrazné přírůstky pracovních míst zaznamenala řada sektorů, zejména stavebnictví, zdravotnictví a maloobchod. Naopak zpracovatelský průmysl pod vlivem silného dolaru a slabé zahraniční poptávky nadále stagnoval a pokračoval úbytek míst v sektoru těžbě surovin, na nějž doléhá propad cen komodit a omezování investic.

Širší měřítko nezaměstnanosti zahrnující lidi, kteří chtějí pracovat, ale vzdali se hledání práce nebo pracují nedobrovolně na částečný úvazek, kleslo z deseti procent na 9,8 procenta, nejníže od května 2008. Takzvaná míra participace, která měří podíl lidí zahrnutých do pracovní síly na počtu lidí v aktivním věku, ale zůstala na 38letém minimu 62,4 procenta.

Prodej aut míří krekordu

Fed uvažoval o zvýšení sazeb už v září, kvůli slabé globální ekonomice a otřesům na finančních trzích ale tento krok odložil. Navíc zeslábla i domácí ekonomika, jejíž růst se ve třetím čtvrtletí prudce zvolnil na 1,5 procenta z jarního tempa 3,9 procenta.

Ekonomická situace se ale v říjnu podle nejnovějších údajů začala zlepšovat. Prodej automobilů v USA minulý měsíc vzrostl o 14 procent a směřuje k celoročnímu rekordu. Silný růst zaznamenala i aktivita v sektoru služeb.