Neztrácejte čas tím, co jiní umí lépe: 3 důvody, proč si firmu koupit, nikoli zakládat

Zdroj: SPOLEČNOSTI RAZ, DVA, TŘI, SE

Podnikání by měl provázet jednoduchý princip – snaha najít pro svůj byznys co nejjednodušší cestu, která pro vás nebude znamenat zbytečnou administrativní zátěž. A právě na tu můžete narazit hned ze začátku. Při zakládání společnosti. Nenechte si počáteční elán zpražit zdlouhavým a neproduktivním vysedáváním po úřadech. Od toho jsou tu pro vás odborníci.

Bez papírování a úřadů: S ready-made přelstíte byrokracii

Představte si, že se už zítra začnete naplno věnovat svému podnikání. Nebudete muset vyplňovat papíry, nebudete obcházet různá úřední místa. Jednoduše se ze dne na den stanete majitelem firmy. Máte? A teď si jako protiklad představte 9 úřednických procedur, 19 dní a 24 hodin vašeho čistého času. Tak totiž v průměru vypadá zakládání „obyčejného eseróčka“ v Česku.

I když v roce 2014 změna zákona o obchodních korporacích začínajícím podnikatelům výrazně ulehčila, patří zakládání firem v České republice stále k jedněm z nejnáročnějších v Evropě. Naštěstí u nás ale fungují specializované subjekty, které vám s rozjezdem vlastního podnikání pomohou. Koupit si totiž u nich můžete už hotovou firmu.

Takzvané ready-made společnosti jsou předzaložené firmy, které jsou zapsané v obchodním rejstříku, ale nevyvíjejí žádnou činnost a jsou určené k prodeji. Stačí jediná schůzka u notáře a stane se z vás majitel firmy – hotovo většinou bývá do druhého dne. Koupě ready-made společnosti přitom nemusí být nákladná a počáteční finanční situaci vám naopak může ulehčit.

Dovolit si můžete i a.s. nebo SE: Kapitál už mají splacený

za 10 tisíc korun jsou na prodej ready-made s.r.o., koupit si ale můžete také hotové akciové nebo evropské společnosti. Ty svým majitelům zajišťují prestiž a důvěryhodnost, silné postavení mezi zahraničními partnery či investory a v případě evropské společnosti také velikou ekonomickou výhodou díky možnosti přesouvání sídla po celé EU. Před takovými výhodami však stojí významná překážka. Povinnost splatit vysoký základní kapitál.

I když se v roce 2014 minimální vklad pro zakládání s.r.o. snížil na 1 korunu, povinné 2 miliony pro a.s. a 120 tisíc eur pro SE stále platí. A ne pro všechny je snadné na takovou částku dosáhnout. S koupí ready-made společnosti ale toto počáteční finanční zatížení odpadá – všechny ready-made společnosti mají totiž základní kapitál už zcela splacený.

Jak je tedy možné, že ready-made a.s. nebo ready-made SE koupíte už za necelých 50 tisíc korun? Po zápisu firmy do obchodního rejstříku si totiž poskytovatel, který kapitál složil, účetně vybere vloženou částku do pokladny a vyvede ji mimo firmu. Nový majitel pak se společností převezme i prázdnou pokladnu a postupně ji doplatí buď fyzicky, nebo zápočtem oproti budoucí výplatě zisku.

Podnikat můžete okamžitě. A na lukrativní adrese

Ať už jsou pro vás při zakládání společnosti větším strašákem administrativní nástrahy nebo finance, jedno máte určitě s ostatními podnikateli společné – chcete se soustředit na vlastní byznys. Díky ready-made společnosti můžete začít podnikat téměř okamžitě a to třeba i v případě, že zatím nemáte vyřešené prostory, ve kterých svůj podnik povedete.

Kromě prodejte firmy vám poskytovatelé ready-made společností často nabídnou i poskytnutí virtuálního sídla, na kterém bude vaše společnost legálně zapsaná. A to ne na ledajaké adrese. Poskytovatelé virtuálních sídel nabízejí svým klientům prestižní adresy, které umocní důvěryhodnost vaší firmy. A pokud akutně potřebujete reprezentativní prostory pro obchodní jednání, bývají součástí této služby také sdílené kanceláře, které můžete využít.