Nový typ koronaviru zmutoval a může se snadněji přenášet, tvrdí americký odborník

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Virová mutace

Pandemie koronaviru neutichá a počty nakažených se především ve Spojených státech šíří větší rychlostí, než kdy předtím. Nové informace o aktuální situaci poskytl americký odborník na infekční choroby Anthony Fauci. Ten uvedl, že nový typ koronaviru začal vykazovat některé známky mutace. Právě tato skutečnost by podle něj mohla za to, že se virus začal nyní šířit rychleji a snadněji než předtím.

Další rekord

Přes 55 tisíc nakažených za jediný den hlasí Spojené státy. Jde o číslo, které nezaznamenala žádná jiná země. Počty infikovaných za 24 hodin rostou ve 37 z 50 amerických států, nejvíce pak na Floridě, jež hlásí přes 10 tisíc nových infekcí za poslední den, tedy více, než registroval jakýkoliv evropský stát v čase největšího rozmachu nákazy. 

Další a další neshody

Mezi vyjednavači Velké Británie a Evropské unie nenastal při složitých vyjednáváních v uplynulých dnech žádný posun. Obě strany hovoří o „přetrvávajících významných neshodách“. Tento stav už však platí pět měsíců po formálním odchodu Británie z EU a půl roku před koncem přechodného období brexitu.

Akcie navzdory krizí sílí

Uzavření obchodování se zisky. Tak uzavřely americké akcie. Hlavní tři indexy přidaly asi půl procenta. Optimismus investorů, že se dostaví oživení ekonomiky, vyvolala před prodlouženým víkendem zpráva o rekordním a nečekaném nárůstu pracovních míst v USA. Jejich naděje ale posléze zmírnily obavy z dalšího šíření koronaviru. Na devizovém trhu zpevňoval dolar.