AAA Auto varují: Do ČR se dováží stále více ojetin na konci života

Auta

Auta Zdroj: E15

Do Česka se dováží stále více nekvalitních ojetin na konci své životnosti. Jde o alarmující trend, který vede k dalšímu zhoršování kvality vozového parku v Česku. Uvedla to generální ředitelka AAA Auto Karolína Topolová. Podle ní na západoevropských trzích je již delší dobu nedostatek kvalitních ojetin, který byl způsoben velmi slabými prodeji nových vozů během ekonomické krize v letech 2008 až 2013.

„Lidé přestali brát vážně varování o stočených tachometrech, padělaných rocích výroby nebo vozech po haváriích a uvěřili legendám o výhodných cenách a kvalitě. Na německém trhu jsou de facto k dispozici jen přestárlé vozy nebo drahé ojetiny do jednoho roku stáří, jejichž nabídka jen v srpnu meziročně vzrostla o téměř sedm procent,“ dodala Topolová.

Podle údajů serveru Mobile.de se průměrná cena ojetin zvýšila v srpnu v Německu o pět procent. Za letošní první pololetí se dovoz ojetin do ČR zvýšil o 23 procent na 72 538 vozů. Pokračoval nárůst v kategorii nad deset let stáří vozu, do které spadalo již 46 procent importovaných aut.

Podíl dovážených ojetin starších deseti let se podle ředitele Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka za poslední tři roky zvýšil o 14 procentních bodů. „Tento negativní trend pokračuje i v roce 2015. Za 1. pololetí tohoto roku se oproti stejnému období roku 2014 zvýšil dovoz ojetých osobních automobilů ve věku nad 15 let téměř o 80 procent,“ upozornil.

Český trh je podle provozního ředitele AAA Auto Petra Vaněčka v tomto smyslu unikátní. „Všechny okolní země mají limity na importy daleko přísnější, ať už jde o Polsko, Maďarsko či Slovensko, tam se dovoz takto starých aut nevyplatí ani není možný,“ uvedl Vaněček.

AAA se chystá na Polsko

Síť autobazarů AAA Auto chce příští rok expandovat v Polsku, na podzim otevře v Katovicích svou 40. pobočku. Od října také spustí provoz nového call centra v Ostravě, které bude obsluhovat hlavně polské pobočky. V ČR a na Slovensku firma zvažuje otevření jedné nové pobočky v příštím roce, v hledáčku má město Trutnov.

Vlastníkem AAA Auto je od loňského roku britsko-polský fond Abris, který získal majoritu od zakladatele Anthony Dennyho. Skupina letos přesune po necelých 12 letech své sídlo z Nizozemska do České republiky. AAA Auto loni zvýšila prodej o 12 procent na 63 613 ojetých aut.

Čtěte také:

Němci skupují české ojetiny, místní autobazary lákají díky slabé koruně

Němci skupují české ojetiny, místní autobazary lákají díky slabé koruně

Přes internet se už kupuje třetina ojetin. Doba klíčů až do domu se blíží